decadenţa gustului

RAȚĂ CU VARZĂ ȘI GĂLUȘTI CEHEȘTI

rață cu varză

Rața cu varză de prin țările Europei Centrale este mult prea dulce pentru gustul meu. Varza murată austriacă, de exemplu, este îngrozitor de dulce. Și nu știu dacă v-am mai spus-o, dar mie chiar nu îmi place mâncarea dulce. Așa că m-am gândit să îmi fac propria versiune de rață cu varză, cu arome mai bogate și însoțită de pâinicile la aburi care se pun lângă rața cu varză cehească.

Și pentru că aromele sunt unele destul de îndrăznețe, alături de rățușca asta tare bine mai merge și un cupaj de cabernet sauvignon cu merlot, cum este Flamma Roșu Baricat de la Alira.

Eu am avut o varză murată micuță și am decis să pregătesc alături de ea trei pulpe de rață, așa că rețeta de mai jos este pentru 3 porții.

Rață cu varză și găluști cehești

INGREDIENTE

  • 1 varză murată
  • 3 pulpe de rață
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri chimen
  • 1,5 cană făină
  • 1 linguriță rasă drojdie uscată
  • 1/3 cană zahăr (eu am folosit brun, că doar din ăsta aveam în casă)
  • 1 ou
  • 3/4 cană lapte
  • sare, piper

PREPARARE

Primul pas este să faceți găluștile. Ele se numesc găluști, însă sunt de fapt niște pâinici făcute la abur. Se pune drojdia cu o linguriță de zahăr și puțină apă călduță și se lasă vreo 5 minute. Se amestecă făina cu restul de zahăr și aproximativ o lingură de sare, oul, laptele și drojdia înmuiată și se frământă câteva minute, iar apoi se lasă la crescut vreo oră sau mai bine, până aluatul devine pufos. Când a crescut, se formează chiflele sau găluștile în mână și se pun la gătit în abur pentru aproximativ 10 minute.

Varza murată se toacă și se clătește, ca să se mai ducă din sare. Se stoarce bine și se amestecă cu uleiul, piper după gust și cu chimenul. Se pune într-un vas termorezistent.

rață cu varză

Eu am curățat oasele pulpelor de rață pentru că mi s-a părut că arată mai bine, dar nu e neapărat nevoie să faceți și voi asta. Am dat cu piper pielea, dar nu le-am mai și sărat pentru că mi s-a părut suficient de sărată varza. Am așezat, deci, pulpele cu pielea în sus pe patul de varză, astfel încât carnea să împrumute din aroma verzei, și am acoperit vasul. Eu am folosit un tajine, care a ajutat la pătrunderea cărnii mai bine, dar puteți să le faceți în orice tavă de cuptor acoperită. După 20 minute am luat capacul și am ridicat pulpele astfel încât să se rumenească pe toate părțile și le-am mai lăsat 20 minute.

Am pus găluștile făcute la abur în vasul de servire pentru ca fiecare să își ia cât vrea, dar nu mai mult de o pulpă. :)

Simplu, gustos și exact pe placul meu. Oare e și pe al vostru?

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.