decadenţa gustului

PUI MARINAT ÎN LAPTE DE COCOS

pui marinat

Vremea de vară mă inspiră mereu să gătesc mâncăruri asiatice, ce vin de acolo de unde este mereu cald, soare și preparatele au arome puternice. Exact așa este și acest acest pui marinat în lapte de cocos și cu arome malaysiene.

În Malaysia nu am ajuns încă, dar a ajuns la mine în bibliotecă o carte minunată cu mâncăruri stradale din țările faimoase pentru street food. Cartea asta am văzut-o prima oară în 2012 în urma unei întâmplări amuzante. Eram în Thailanda de Crăciun cu un grup destul de internațional și la momentul oferirii cadourilor, un cuplu și-a oferit fiecăruia câte o carte. Când au despachetat cadourile toți am început să râdem: cumpăraseră amândoi aceeași carte ca să i-o ofere celuilalt. Era exact această carte, pe care atunci am răsfoit-o, mi-a plăcut, dar pe plaja de la Railey Beach nu aveam de unde să o cumpăr, așa că treptat mi-a ieșit din minte. Acum 3 ani, însă, am primit-o și eu cadou la petrecerea de ziua mea și chiar m-am bucurat de ea. De atunci am tot încercat rețete de acolo și le-am adaptat gusturilor și ingredientelor locale. Tot așa am făcut și cu puiul marinat în lapte de cocos pe care l-am pregătit pentru o cină asiatică cu prietenii. Și pentru că este mijlocul verii și pentru că apusurile în mii de nuanțe roșiatice îmi decorează orizontul, cinele mele cu prietenii sunt acompaniate de rose-uri delicate, precum cel de la Alira din 2018.

Pui marinat în lapte de cocos

INGREDIENTE

  • 1 pui
  • 2-3 ardei iuți (uscați)
  • 2 cepe mari
  • 2 căței de usturoi
  • jumate de deget de rădăcină de ghimbir
  • 2-3 cm rădăcină galangal (citiți mai jos nota despre el)
  • 2-3 fire lemongrass
  • 250 g lapte de cocos
  • 2 lingurițe zahăr brun
  • 1 limetă
  • sare

PREPARARE

Notă ingrediente. Ardeii pot fi și proaspeți, deși rețeta originală era cu ardei iuți uscați. În Asia de Sud-Est se folosesc foarte mult cei uscați pentru că practic majoritatea mâncărurilor îi conțin, așa că trebuie să îi aibă la dispoziție pe parcursul întregului an. Cantitatea de chili folosită în rețetă depinde de gustul vostru. Galangalul este o rădăcină similară cu ghimbirul, care la noi nu prea se găsește. Este mai puțin picant decât ghimbirul, dar în lipsă, puteți pune ceva mai mult ghimbir. Eu aveam adus din Bali niște galangal uscat, așa că l-am pus la înmuiat în apă fierbinte împreună cu chili. Cel mai des găsiți la noi lemongrass-ul în formă congelată în marile supermarketuri, iar dacă găsiți proaspătă, nu strică să o luați și să o congelați chiar voi.

Dacă folosiți chili uscați, atunci aceștia trebuie lăsați 15-20 minute la înmuiat în apă fierbinte, ca să fie rehidratați. Apoi se pun în blender împreună cu ceapa tăiată bucăți, usturoiul, ghimbirul și galangalul, cu puțină apă care să dea startul blendării. Se obține o pastă grosieră și se asezonează cu sare.

pui marinat

Se unge puiul cu pasta aromată, la exterior și la interior. Tulpinile de lemongrass se sfărâmă prin batere cu partea netăioasă a cuțitului și se bagă în interiorul puiului. Restul marinadei se pune pe foc împreună cu laptele de cocos și zahărul și se lasă să scadă la jumătate.

Puiul de pune pe grătar la cuptor și se lasă 5-10 minute. Se scoate și se unge cu sosul de cocos. Se bagă la loc la cuptor și se repetă procedura aproximativ din 10 în 10 minute, până se termină marinada și puiul este bine copt (între o oră și o oră jumătate, în funcție de mărimea puiului).

pui marinat

La servire se stoarce sucul de limetă peste friptură.

Eu i-am făcut o garnitură din cartofi în stil indian, însă poate fi servit cu orice fel de garnitură, de la salate fresh de vară, la clasicii cartofi sau chiar orez.

La mama lui, puiul marinat în lapte de cocos se face într-un fel de rotiserii stradale, însă cuptorul de acasă sau grătarul din grădină sunt la fel de bune.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.