Vara mâncăm mai uşor şi chit că România nu are o mare cu fructe, noi tot asta poftim. Fructe de mare, evident. Aşa că m-am gândit să pregătesc un strudel cu peşte şi creveţi, care merge mâncat şi cald şi rece, şi la care merge de minune un Sauvignon Blanc bine răcit. Eu l-am ales pe cel din gama Flamma de la Alira.
Am pregătit strudelul sâmbătă, la o masă în familie la curte, şi cum aveam la dispoziţie o grădină plină cu bunătăţi, am ales să asortez plăcinta cu o salată fresh din roşii, ceapă verde şi pătrunjel, toate proaspăt culese.
Strudel cu peşte şi creveţi
INGREDIENTE
- Un pachet foi de plăcintă
- 400 g creveţi prefierţi
- 300 g file de peşte alb (eu am folosit cod de alaska)
- 80 g bacon + câteva feliuţe pentru decor
- 1 ardei iute
- 350 ml smântână lichidă grasă
- 1 lămâie
- 230 ml ulei de măsline
- 1 căţel de usturoi
- 1 legătură busuioc
- 1 linguriţă muştar
- 500 g roşii cherry
- 1 legătură pătrunjel
- 2 fire ceapă verde
- 2 linguri oţet balsamic
- sare
PREPARARE
Dacă citeşti lista de ingrediente, pare că e tare complicat de făcut, dar nici pe departe. În primul rând, se prăjeşte în tigaie baconul până devine crocant. Se păstrează câteva felii pentru decor, restul se rupe bucăţi. Fileurile de peşte se taie bucăţi şi se pun în robot alături de smântâna lichidă, ardeiul iute tocat (puteţi sări peste ardei, dacă nu vreţi să fie picant sau puteţi controla intensitatea în funcţie de cât de iute este ardeiul), zeama de la jumătate de lămâie şi se asezonează. Se face un piure în care se adaugă apoi bucăţile de bacon crocant şi creveţii. Dacă aţi luat creveţi mici, puteţi să îi lăsaţi ca atare, dacă aţi luat medii sau mari, atunci trebuie tăiaţi în bucăţi grosiere, astfel încât să se simtă bucăţile la mâncat.
Se întind foile de plăcintă, una câte una, şi se ung cu ulei de măsline, suprapunându-se. Eu, dintr-un pachet de foi şi compoziţia obţinută, am făcut practic două rulouri. După ce aţi întins foile, se pune compoziţia şi se rulează foile, astfel încât să se obţină un rulou. Se pune în tava tapetată cu foaie de copt şi se unge cu ulei de măsline. Se dă la cuptor la 180 grade Celsius pentru 25-35 minute, în funcţie de intensitatea cuptorului, până ce ştrudelul devine auriu la suprafaţă.
Între timp se pregăteşte sosul de busuioc. Evident că se poate face în blender, dar eu am preferat varianta old fashion, în mojar. Astfel, am frecat în mojar frunzele de busuioc cu sare şi un pic de ulei de măsline şi căţelul de usturoi zdrobit. Când am obţinut o pastă, am adăugat muştarul, zeama de la cealalată jumătate de lămâie şi restul de ulei de măsline. Pentru sos am folosit aproximativ 180 ml ulei, restul l-am folosit la unsul foilor şi la salată. Dacă îl faceţi în blender, puneţi toate ingredientele la un loc până obţineţi sosul.
Separat am făcut o salată obişnuită de roşii cherry, amestecate cu ceapă verde tăiată rondele şi pătrunjel tocat, plus ulei de măsline şi oţet balsamic.
Partea de preparare durează adunat 10 minute, plus partea de copt, timp în care puteţi deja să deschideţi sticla de vin şi să vă relaxaţi, aşa cum am făcut eu cu familia mea sâmbătă. Apoi ne-am aşezat şi am deschis masa cu acest ştrudel cu peşte şi creveţi, lăsând felul principal în mâinile mătuşă-mii, o bucătăreasă desăvârşită, la care îmi face mereu plăcere să mănânc.
[…] startul concursului, dar și în partea expozițională s-au prezentat cramele Alira, Trantu, Via Viticola Sarica Niculițel, Delta Dunării (La Săpata), Alcovin Vinuri de Măcin, […]