Când eram mai mică nu îmi plăcea niciodată mielul de Paști. Avea așa un gust… Între-timp am crescut și am descoperit cotletele de miel și mielul sau oaia cumpărate de la măcelăriile turcești și arăbești, reunite sub egida de hahal. Adică permis. Asta înseamnă carne măcelărită într-un anume fel, care permite scurgerea sângelui din animal și deci un gust mai puțin pregnant. Odată cu aceste descoperiri mici pentru omenire, dar mari pentru gustul meu, am început să gătesc și eu acasă carnea de miel. Și pentru Paști am încercat să o pregătesc într-o formă de sezon delicioasă.
Așa am ajuns la acest miel cu mentă pe care îl voi pregăti și pentru masa de duminică din familie. Mi-am convins domanele din familie să lase stufatul în seama mea și vreau să le surprind cu o friptură de miel fresh, cu gust proaspăt de primăvară, acompaniată de un piure cu note la fel de proaspete. Pentru carne am învățat de la chef Hadad să aleg pulpa din față, care are mai puține toxine și este mai fragedă. Iar rețeta finală a ajuns să fie atât de simplă, încât o poate face oricine, indiferent de experiența în bucătărie. Îți trebuie doar un blender și un cuptor. Bine, fie, și un aragaz pentru garnitură. Iar pentru această realizare a mea, m-am recompensat cu un pahar la fel de proaspăt de rose, mai precis un cupaj de fetească neagră cu cabernet sauvignon din 2018 de la crama Alira.
Miel cu mentă
INGREDIENTE
- 1 pulpă din față cu os de miel de 1,5 kg
- 1 legătură de mentă
- 1 legătură pătrunjel
- 1 lămâie
- 2 linguri oțet balsamic
- 4 căței usturoi
- 7 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 1 căpățână mare de țelină
- 5 cartofi medii-mari
- 2 fire ceapă verde
- 1 linguriță boabe piper roșu
- sare
PREPARARE
Se pun în blender menta, pătrunjelul, coaja rasă și sucul de la o lămâie, oțetul, usturoiul, 4 linguri de ulei de măsline, 2 lingurițe rase de sarea și piperul negru măcinat și se blendează până devine o pastă.
Se crestează carnea și se toarnă pasta de mentă peste carne, masând ușor. Se lasă la marinat peste noapte într-o pungă sau direct în tavă, acoperită cu folie.
Se încălzește cuptorul la 180 grade Celsius și se dă friptura la cuptor acoperită cu folie de aluminiu pentru 50 minute. Se scoate folia și se mai lasă 15-20 minute.
Între-timp se curăță țelina și cartofii și se dau la fiert în apă cu sare. Când s-au înmuiat, se pasează grosier și se omogenizează piureul cu ulei de măsline. Puteți folosi, evident, și unt, însă eu am ales uleiul de măsline pentru a păstra nota fresh a întregii mese. Se asezonează cu sare dacă este nevoie.
De la firele de ceapă se toacă partea verde. Partea albă o păstrați pentru brânza de la începutul mesei, pentru că dacă puneți și bulbul peste piure, va complexa gustul acestuia. Piperul roșu se zdrobește în mojarul cu pistil și se presară alături de cozile de ceapă tocate peste piureul de cartofi și țelină.
Sosul rămas în tava de la miel se pune separat într-un vas pentru a-și pune fiecare în farfurie cât dorește.
Am ales să pun și țelină în piure pentru a-i da o notă mai proaspătă, care să meargă cu întreg conceptul mesei. Masă la care, după cum vă ziceam, am ales un Alira Rose nou pentru a întâmpina primăvara corespunzător.