Săptămâna trecută am ajuns la Doncafe Brasserie pentru un mic dejun de sorginte evreiască: shakshuka.
Acest fel de mâncare apare acum în meniurile multor cafenele și bistrouri din București și a devenit un fel de trend, însă el este foarte vechi în spațiul mediteraneean și a fost adus la forma actuală de evreii din Tunisia, care l-au luat cu ei atunci când Israelul ca stat a luat ființă secolul trecut.
Variațiuni sunt în toată zona și chiar și la noi pentru că eu mâncam de mică așa ceva, chiar dacă nu îi spuneam ca atare. Duminica era ziua în care tata pregătea mic dejunul și ouăle pe roșii, cum le ziceam noi, erau specialitatea lui. Făcute cu usturoi și piper, erau absolut delicioase. Varianta cu roșii și ardei grași și iuți este, însă, formula „originală” să îi spunem, deși nici aia nu e chiar originală. Dar despre asta puteți afla din clipul pe care l-am făcut la Doncafe Brasserie.