De câteva săptămâni, de când tarabele din piață sunt doldora de spanac proaspăt, tot aveam chef să fac o spanakopita. Adică o plăcintă cu spanac, mai pe românește. Pentru că ea, altfel, este mai pe grecește. Și cum am mai avut și altă dată bucurii la mâncarea grecească, am zis să revin.
Tot așa cum știți, îmi place să pregătesc rețete simple și gustoase, iar spanakopita nu face excepție. Este o plăcintă ușor de făcut, cu ingrediente foarte accesibile și arome primăvăratice. Deși, dacă înlocuiți spanacul proaspăt cu cel congelat, poate fi făcută practic oricând în timpul anului.
Spanakopita
INGREDIENTE:
- 1 pachet foi de plăcintă
- 1 kg spanac
- 1/2 kg brânză (feta – în original; eu am folosit o telemea semimaturată de oaie cu capră)
- 1 legătură ceapă verde
- 1 legătură mărar
- 1/2 legătură pătrunjel
- 3 ouă
- 80 ml ulei de măsline
- sare și piper
PREPARARE:
Spanacul trece prin nesuferitul și migălosul proces de spălare și curățare. Ceapa verde se împarte în două: partea alăb și partea verde. Partea albă se taie rondele și se trage în cratiță cu un pic de ulei de măsline. Se adaugă spanacul curățat și se sotează câteva minute până scade. Frunzele vor lăsa multă apă în cratiță, așa că spanacul astfel gătit va trebui stors înainte de a-l amesteca cu restul ingredientelor. După ce am scăpat de o mare parte din zeamă, se amestecă cu brânza sfărâmată, cozile de ceapă tocate, pătrunjelul și mărarul tocate. Se asezonează cu sare și piper și se amestecă cu 2,5 ouă pentru a lega compoziția. Restul de jumătate de ou se păstrează pentru ungerea plăcintei la final.
Se unge tava cu ulei de măsline și se pun două foi de plăcintă. Se ung cu ulei și se mai pun două. Se repetă procesul de câteva ori, apoi se așază jumătate din compoziție. Se acoperă cu alte câteva straturi de foi unse cu ulei de măsline și se toarnă a doua parte de compoziție. Se acoperă cu alte câteva straturi de foi unse și la final, peste ultima foaie, se unde cu jumătatea de ou bătută rămasă.
Se dă la cuptorul preîncins la 200 grade pentru aproximativ jumătate de oră, până devine aurie la suprafață.
[…] din vlog este despre brânza feta, dar surpriza dimineții a fost descoperirea gustului delicios pe care îl are combinația de […]