Oricât mi-aș dori să nu transform acest blog într-unul exlusiv culinar, parcă mereu îmi vin idei noi de scris pe aici. Cum ar fi acum aceste patru rețete de sosuri pentru legume crude sau pentru ce vreți voi. De data asta, ideea mi-a venit de la un cadou drăguț pe care l-am primit.
Cum a pornit ideea cu rețete pentru sosuri
Săptămâna trecută am primit un cadou foarte drăguț de la un colaborator drag: hotelul JW Marriott. Am primit un set de păhăruțe ceramice modelate ca niște pahare din plastic mototolite. În momentul în care am deschis cutia, am zis: SOSURI!
Duminică aveam un party de pre-Crăciun, așa că aveam și ocazia perfectă să mă apuc să pregătesc ceva potrivit noilor mele „gadgeturi”. Așa că m-am jucat cu gusturi și ingrediente și am zis că merită să împărtășesc și cu voi aceste rețete de sosuri culese sau create de-a lungul timpului.
Din păcate, varianta de fotografie de sus este cea mai aspectoasă, așa că nu se văd păhăruțele perfect, dar credeți-mă pe cuvânt, sunt minunate.
Pesto de pătrunjel
- 2 legături pătrunjel
- 4 linguri ulei de măsline
- 50 g parmezan
- zeama de la 1/2 lămâie
- sare & piper
Se pun toate ingredientele în blender și se mixează. That easy! Evident, mai ajustați gustul la final, poate vreți mai acid, mai uleios, mai sărat, etc.
Sos asiatic
- 1 lingură ulei de susan
- 3 linguri sos de soia
- zeama de la o limetă
- jumătate deget ghimbir
- 1 cățel de usturoi
- ardei iute după gust
Se dau pe răzătoare ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute și se amestecă cu ingredientele lichide. Gata!
Îl puteți ține chiar într-un borcan și folosi câtevs zile și ca dressing pentru salate și ca marinadă pentru pește sau carne.
Iaurt picant
- 1 borcănel iaurt gras
- 1 lingură sos Sriracha
- sare
Se amestecă cele două ingrediente principale și se sărează după gust.
Atenție! Sriracha este foarte picant, deci adăugați treptat.
Sos de lapte bătut cu porumb
- 1/2 ceașcă lapte bătut
- 1 ceașcă boabe de porumb fiert
- 1 lingură suc de lime
- 1 lingură miere
- 1 bucățică ghimbir
- 1 cățel de usturoi
- 1 fir de ceapă verde
- 1 bucată ardei iute – opțional
Se pun toate în blender și se apasă butonul de pornire. În câteva zeci de secunde este totul zbătut și rezolvat.
Și „garnituri” pentru rețete de sosuri
Varianta mea a fost să fac niște bețe de morcovi, ardei capia și castravete, că asta aveam prin casă. Dar mai puteți folosi ridichi, țelină apio, ardei gras, sparanghel (sotat), chiar și mere. Dar, evident, puteți să le folosiți și pentru chestii mai puțin sănătoase, cum ar fi nachos, bețe de mozzarela pane, aripioare prăjite… mă rog, ați prins ideea, sunt convinsă că la „porcării” vă vin ideile mai repede decât la chestii sănătoase.