Şi ce dacă eu le arăt altora cum să gătească diverse chestii? Niciodată nu strică să mai învăţ ceva… Aşa am ajuns duminica trecută la un workshop de gătit cu chef Mihai Irimia la Le Consul. Am preparat ceva interesant pe bază de dovleac, pentru că tot e în sezon şi am stat la poveşti cu el.
Trio de dovleac cu ou poşat
Acest preparat face parte din meniul special de prânz al restaurantului şi cum restaurantul este unul extrem de elegant, nici dish-urile de la business lunch nu sunt banale. Am muncit o mică armată de oameni la o farfurie spectaculoasă şi gustoasă.
Chef Irimia, unul din finaliştii de la Top Chef, este adeptul gătitului cu produse de sezon şi a conceput meniul în această notă. Iar cum acum este vremea dovleacului, s-a gândit să îl maximizeze într-o farfurie complexă, care a avut dovleac copt, piureu de dovleac şi o spumă de dovleac, de care m-am ocupat în exclusivitate. Piureul a primit gust de la un mix de condimente indiene, vindaloo, iar dovleacul copt a fost tăiat cuburi după ce l-am scos de la cuptor.
Pentru spuma de dovleac am curăţat un plăcintar din care apoi am obţinut o cană de suc. La suc am adăugat lapte (200 ml) și smântână pentru gătit (150 ml) și le-am dat un clocot, apoi le-am asezonat cu sare și piper. Două cuburi de unt și un vârf de cuțit de lecitină (care să stabilizeze spuma ce urma să o fac) mai târziu, am folosit blenderul vertical la început și apoi un gadget simpatic, dar dacă nu îl aveți, merge și doar cu blenderul.
Pe farfurie a ajuns piureul, dovleacul copt, trei cubburi de gorgonzola pane, câteva bucăți de alune de pădure ușor prăjite, niște urme de reducție balsamică, câteva microgreens și oul poșat, peste care trona o lingură din spuma de dovleac pe care am făcut-o.
În poza din deschidere vedeți varianta de plating a lui chef Mihai Irimia și varianta mea de plating (cea pe rotund), pentru că mie îmi place la înghsuială…
Workshop de gătit la Le Consul
După cum vă zicea, trioul de dovleac de mai sus l-am învățat la un workshop de gătit la Le Consul. Le Consul este un restaurant nou și elegant, de pe Aleea Alexandru, decorat minimalist și cu un meniu extrem de interesant compus de chef Mihai Irimia. Aici, duminia se desfășoară un workshop de gătit susținut de același chef, în care participanții vor învăța să pregătească un preparat din meniu, vor vedea câtă muncă se află în spatele unei farfurii (de unde se și justifică prețul de fine dinning) și la final se vor așeza toți în jurul mesei pentru a se bucura de ce au gătit, preparate acompaniate de vinul potrivit. Un workshop de gătit la Le Consul costă 450 lei și detaliile lui le găsiți pe pagina lor.