Dacă tot e vremea așa de mohorâtă, mă gândeam să vă povestesc despre ceva cu care mă delectez în ultima jumătate de an. De când a început să se găsească prin meniurile diverselor cafenele, noua mea guilty pleasure este chai latte. Adică un ceai negru amestecat cu un mix de condimente, lapte și spumă de lapte, evident, că altfel nu s-ar numi latte.
În unele cafenele el vine sub formă de premix, cum este și cappuccino-ul la plic. Din păcate, este al naibii de bun! Până acum l-am văzut la So Coffee în Gară și la cafenelele Tucano, unde se poate cumpăra și cutia cu praful. Dar pentru că îmi place așa de mult, m-am decis să îmi fac și eu acasă, mai ales că este atât de simplu de făcut și la mine chiar e varianta au naturel.
Mai demult nu îmi plăce ceaiul negru cu lapte, așa cum îl beau britanicii. Nici acum nu îmi place. Dar îmi plăcea ceaiul de rooibos cu lapte, iar în India am descoperit chai masala, adică ceai negru cu condimente și lapte, o combinație care mi se pare chiar inspirată. Laptele la indieni este o moștenire din perioada dominației britanice, pentru că înainte beau ceaiul negru, simplu. Latte-le este varianta mai posh a ceaiului cu lapte indian pe care îl găsești la fiecare colț de stradă.
Rețeta de chai latte
Am zis că e foarte simplu de făcut, dar trebuie să menționez că e ceva mai complicat decât să pui un pliculeț de ceai în apă fierbinte. Totuși:
- Amesteci ceai negru fără arome cu aproximativ jumătate de linguriță de tea masala sau chai masala* și o pui în apă fierbinte (direct sau în plic de ceai).
- Lași la infuzat câteva minute.
- Încălzești laptele și cu un mini-mixer (din cele pentru frappe) sau la funcția pentru spumă de lapte a espressorului formezi spuma de lapte.
- Amesteci cele două și gata.
- Zahărul îl adaugi la sfârșit, după gust. Eu nu pun niciodată zahăr la ceai, dar dacă îl beți în cafenele, făcut din premix, să știți că are și zahăr.
Cam asta e tot.Chai latte este gata.
*Cât despre amestecul de condimente, tea/ chai masala (se găsește în ambele variante de denumire), îl puteți cumpăra de pe la magazinele fizice sau virtuale de condimente sau puteți să vi-l faceți singuri în casă. Și asta e simplu, doar că trebuie să ai ochi pentru proporțiile dintre condimente sau să cauți pe net rețete. În principal se face din pulbere de ghimbir, cardamom verde, scorțișoară, anason stelat, semințe de fenicul, piper, cuișoare și nucșoară. Le pui pe toate în râșniță și gata tea masala.
UPDATE: Iată și un video pas cu pas pentru pregătirea unui chai latte.
[…] despre preferințele mele în materie de ceai, evident că sunt complexe. Dimineața îl beau negru, în loc de cafeaua pe care nu o beau aproape niciodată. Pe la ora amiezei, când mă prinde […]