Vă previn: urmează o serie de postări culinare. Cum-necum, în ultima vreme în viața mea se aglomerează tot felul de subiecte culinare. Cum ar fi weekendul trecut când am fost la un workshop de prăjituri la ICEP Hotel School. Sau cum ar fi workshop-ul de cheesecake de la JW Marriott la care am fost acum vreo două săptămâni și nu am apucat încă să scriu. Dar urmează! Și altele, cu care o să vă chinuiesc în viitorul apropiat. Dar să revenim la cele 8 prăjituri și torturi, plus bomboane de ciocolată și biscuiți cu care m-am îndeletnicit în weekend.
Ce am învățat la acest workshop de prăjituri
După ce fusesem la workshop-ul de macarons acum vreo două luni, tot la ICEP, acum am fost invitată să îmi petrec două zile pline, nu doar privind, ci punând mâna să și fac diverse. Aceeași doamnă, Mirela Cață, ne-a pregătit 11 rețete de prăjituri, praline și biscuiți care arată ca ce se găsește în comerț și, împreună cu ajutoarele sale, cursantele primului curs de cofetar-patiser de la ICEP, ne-a arătat și nouă cum se fac.
Pe scurt, am înțeles că nu e așa mare filosofie să scoți niște opere de artă dacă ai ustensilele și materia primă potrivite. Pe lung, a fost o încântare să mă joc cu matrițele de silicon care scot din ele adevărate bijuterii dulci. Și nu doar dulci, pentru că mi-am aruncat ochii peste catalogul de produse Silikomart și am văzut câteva fotografii inspiraționale și pentru mâncare. Unul din lucruile certe după weekendul ăsta este că îmi pregătesc o comandă de silicoane ca să am cu ce să mă distrez pe viitor.
Dar am învățat și câteva trucuri interesante, mi-am luat notițe ca o elevă conștiincioasă ce sunt și am plecat acasă cu rețetele frumos organizate de doamna profesoară. Am învățat că adevăratele rețete de cofetărie vin cu ouăle în gramaje, pentru că nu te poți juca cu ouă mai mici și mai mari, așa că le cântărești conținutul și mai scoți un pic din albuș, să zicem, dacă e prea mult. Bine, în producția de masă, se folosesc gălbenușuri și albușuri la cutie, pasteurizate și gata separate. Apropo, am aflat și despre pasteurizare câte una-alta, de la doamna Nela Caragea, profesorul de teorie din cadrul cursului. Și dacă vă bate gândul, aflați că un nou curs de cofetar-patiser începe luna asta în București.
Ce prăjituri am preparat
Majoritatea a fost pe bază de mousse-uri (yuhuuu!) și inserții. Adică, atunci când o să vă uitați la fotografiile în secțiune, veți vedea că în fiecare prăjitură mai era inserat câte ceva. Ba chiar mai multe ceva-uri! Jeleuri, alte mousse-uri și diverse blaturi, toate se pun în etape ce presupun perioade de congelare, astfel încât să poată fi inserate în următorul mediu și tot așa.
De fapt, prima zi a fost dedicată construirii elementelor, iar cea de-a doua a presupus mai mult asamblarea lor. Am făcut și de data asta macarons, însă ca elemente ajutătoare pentru arhitectura unor prăjituri. Am temperat ciocolată pentru praline, decoruri și glazuri. Am folosit izomalt, un substitut de zahăr, despre care nu mai auzisem, pentru obținerea unor decoruri interesante. Plus că am asistat la o operațiune de tinichigerie, am denumit-o noi, atunci când cu ajutorul unui pistol de vopsit, tortul și niște decoruri au prins înveliș de catifea. Și, o da!, am testat toate produsele.
Pe lista preferatelor mele au fost Ginger Secret, o prăjitură cu arome complexe, de ghimbir și banane, și Lavander Heaven, un mousse de lavandă. Pe locul doi s-au clasat la egalitate Bouche Madagascar, o „ruladă” dintr-un mousse de vanilie și besamemucho, o aromă ce aduce puțin cu cea de cookies, și Sweet Daisy, prăjituri cu blat red velvet (ce-mi mai place red velvet-ul!) și mousse tropical de mango și portocală. Locul trei le revine tortului Forrest Gum, cu gust de gumă de mestecat din aia Bubble Gum, și tortului Velvet Rose, cu un mousse dintr-o infuzie de lapte cu petale de trandafir și un mousse demențial cu șampanie. Mai la urmă, și nu pentru că nu au fost bune, ci pentru că celelalte au fost mult mai bune, s-au clasat tortul The Flame, cu ciocolată și mousse de caise, prăjitura Strawberry Saturn, așezată pe un blat de macaron, cu un mousse de căpșuni și unul bun de fructul pasiunii, pralinele Valentino cu cremă de fructe de pădure crocantă și cele cu caramel și biscuiții Crazy Heart.
A fost mult, a fost greu, dar am izbândit! La mâncat, mă refer! Prepararea… a fost o plăcere.
toate arata delicioase
nu stiu, sincer, pe care as alege-o daca ar fi sa mananc doar una :)
cam da! :D