când îi chinuie talentul

KARIM RASHID LA BUCUREȘTI

Sinceră să fiu, nu mai știu când am auzit prima dată de el, dar când am văzut reclamele cu Karim Rashid la București, chiar mi-am dorit să merg să văd ce spune omul ăsta, care mi se părea destul de interesant. Așa că, prin amabilitatea MINI (aka BMW România), am fost joi la conferința pe care a ținut-o pentru public. Și am fost și la conferința de presă cu o zi înainte, plus petrecerea de seară, la care a fost DJ.

Și nu m-am înșelat! Tipul chiar e interesant. A fost amuzant cum înainte, când eu, plină de entuziasm, le spuneam tuturor că voi merge la conferință, lumea mă întreba cine mai e și ăsta… Așa că în rarele ocazii când dădeam peste cineva care chiar știa despre omul în roz, era o reală bucurie.

Rashid este un om al viitorului, avangardist în formă şi la curent cu cele mai noi tehnologii, dedicat în ultima vreme erei digitale, fără niciun fel de nostalgii. Nu crează bazându-se pe trecut, nu reinventează roata. Și umple de culoare totul în jurul lui. A și zis o chestie foarte interesantă în sensul ăsta: „designul este preocuparea prezentului de a crea viitorul”. Frumos zis! Și a mai zis multe chestii interesante. Are și o carte, ce mi-a picat în mâini acum mulți ani, cam atunci când s-a lansat, Design Yourself, despre care un bun prieten mi-a zis că i-a schimbat viața sexuală. Intrigantă abordare.

Ne-a vorbit mult despre epoca digitală, despre rolul ei de a salva resursele planetei. Şi asta mi-a plăcut mult ca şi concept. Chiar dacă mă gândesc că vine sfârşitul de an şi va trebui să îmi găsesc o nouă agendă drăguţă, pentru că îmi place senzaţa de a ţine în mână Mont Blanc-ul meu cu pastă mov şi a da paginile de hârtie, chiar dacă încă mai am plăcerea de a deschide o carte acolo unde am lăsat-o, în detrimentul unui e-reader, deci, în ciuda acestor nostalgii desuete, chiar cred că Rashid are dreptate. Doar mă ştiţi ecologistă! Şi a mai spus un mare adevăr: digitalul a crescut creativitatea populaţiei pentru că acum ai la dispoziţie atât de multe instrumente ieftine de a crea o formă de artă. Pentru că da, şi Instagramul e o artă.

Îmi e greu să aleg aici doar câteva din opiniile interesante pe care le-a abordat pe scenă, dar ştiu că în viteza digitală, bloggingul este despre concizie. Aşa că o să mai amintesc doar o idee conexă digitalului: dacă lumea în care trăim acum (obiecte, arhitectură, etc) a fost creată (designed) în 2D, în timp ce designerul trăia în 3D, iar acum designul se face 3D, atunci ne va oferi experienţa lumii 4D, adică o lume şi un design centrate pe experienţă în sine, pentru că timpul, clipa, este efemer… Ce lecţie de mindfulness!

Evident că este mult marketing în jurul lui, evident că este un brand bine construit, evident că nu este Dumnezeu pe Pământ, dar omul știe foarte bine ce face și ce zice, își știe valoarea de piață și este un vorbitor destul de bun.

În prima parte a conferinței a avut loc și o dezbatere despre designul interior, mai ales cel de cârciumi, cu trei nume importante din piața românească, Corvin Cristian (care a decorat multe localuri mișto din București), Mihai Popescu (unul din frații Fratelli) și Robert Marin (despre care nu auzisem cu prea multe cuvinte, dar fusesem în locuri iconice precum Embrio sau actualul Loft, pe care el le-a conceput). Discuția a fost moderată de Cabral, care este unul din MC-ii mei favoriți, iar întregul moment a fost unul de succes, după părerea mea, în care m-am mai și distrat.

Între cele două momente de design, a avut loc și o prezentare MINI, ținută de prietenul Alex Șeremet, un adevărat pasionat al brand-ului care a povestit istoria MINI cu diverse picanterii. Deci a fost chiar o zi reușită cap-coadă.

Pe seară am ajuns și la petrecerea la care Rashid s-a jucat de-a DJ-ul. De parcă nu are suficiente lucruri de făcut (design, scris, conferințe, călătorii), are și el un hobby: să pună muzică. Gig-ul, început cu o melodie de-a dreptul hipnotizantă, care a paralizat întreaga audiență, a fost unul destul de reușit, în opinia mea de necunoscătoare. A fost muzică cool, mai curând de lounge, cu influențe trance, dar care a umplut frumos spațiul. Spațiul, care, btw, a cam fost lansat acum în premieră: noul local al fraților Popescu, Uanderful, în clădire cu Fratellini, și cam în același stil de amenajare, dar ca destinație, un bistro din seria Biutiful.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.