celuloză

ÎMPĂRĂTEASA ORHIDEE

Nu am vrut să intru în noul an cu datorii. Şi pentru că de mult mă tot chinuiam să termin cartea asta şi îmi mai rămăseseră vreo 50 de pagini, am stat aseară şi am terminat-o.

Împărăteasa Orhidee, de Anchee Min, apărută la Polirom, e o care interesantă, în primă fază greuţă, dar captivantă. Are, însă, unele pasaje plictisitoare pe care a trebuie să fac un efort ca să le parcurg şi să ajung la părţile interesante. Deşi e un roman de ficţiune în mare parte (sau cine ştie?), povestea se bazează pe personaje şi întâmplări reale. Istoria cum apare ea pe net, zugrăveşte o cu totul altă faţă a personajelor, însă se pare că ar exista dovezi cum că pentru multe decenii, mai ales din cauza perioadei comuniste, istoricii au mai făcut şi mânării. Împărăteasa Orhidee este cea care a reuşit prin forţa fantastică de care a dat dovadă să ajungă din concubină principală de rangul al cincelea, co-împărăteasă în acte şi adevărata conducătoare în fapt a Chinei timp de 47 de ani. Ea a fost măritată în adolescenţă cu împăratul Hsien Feng (numele din carte), care i-a produs un fiu, care la rândul lui a crescut practic cu două mame, cea care fusese desemnată împărăteasă de la începutul mariajului împăratului şi care nu a procreat niciodată, fiind cea de-a doua mamă, împărăteasa Nuharoo (tot numele din carte).

Fresca societăţii chineze din a doua jumătate a secolului al nouăsprezecelea este zugrăvită până la enervant de amănunţit, iar imaginea pe care ţi-o crează este una foarte amplă.

Citind povestea Orhideei, am rezonat mult cu ea. Nu cred că mi-ar fi plăcut să îndur viaţa oribilă din Oraşul Interzis, dar dacă aş fi fost acolo, probabil că aş fi procedat la fel ca ea. Deşi ceea ce a creionat autoarea romanului face din protagonistă o femeie bună şi înţeleaptă, iar ceea ce creionează istoria pare mai curând o conducătoare rece şi avidă de putere, ambele ipostaze ale ei mă fac să o admir.

1 Comment

  • Buna! Si eu am citit acest roman si acum am inceput urmarea lui, „Ultima imparateasa”. Mi-a placut foarte mult. Totusi, nu am inteles ultima scena, la inmormantarea imparatului, cu paltonul lui An-te-hai. Poti sa-mi explici daca ai inteles? Si inca ceva. Daca dupa moartea imparatului, prin testament, un sigiliu i-a revenit Orhideei si unul lui Nuharoo, de unde mai era si sigiliul pe care l-au dat disparut cele doua pentru a-l pacali pe Su-Shun?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.