celuloză

MÂNCĂRURI DE ALTĂ DATĂ


De curând, rafturile mele de literatură culinară s-au mai îmbogăţit cu încă un titlu. Este vorba de volumul Mâncăruri de altă dată, vinuri şi vechi băuturi româneşti, coordonat de Dan Silviu Boerescu, cu participarea lui Cătălin Păduraru şi a Floricăi Bud, apărut la editura Lifestyle.
Şi acum, că am terminat cu partea tehnică, să trecem la păreri şi impresii. Mă bucur că Dan m-a invitat la lansarea acestei cărţi pentru că este una foarte interesantă, dar care nu mi-ar fi atras atenţia în librării.O carte de bucate mie trebuie să-mi excite întâi nervul optic, apoi neuronul singuratic şi abia apoi papila gustativă. Adică trebuie să aibă o copertă care să mă facă să o ridic de pe raft, apoi să aibă poze pentru majoritatea preparatelor şi apoi, când citesc reţeta, să mi-o imaginez cum ar ieşi. Dar această carte nu are nici o copertă care să te atragă (cineva zicea că arată ca un manual de it), nici poze cu preparatele. Însă munca de nişte ani a lui Dan este impresionantă. Pentru că a reuşit să culeagă reţete din cele mai vechi timpuri, chiar şi de pe vremea cronicarilor. Volumul îl citeşti mai curând ca pe un roman, ca pe o carte de relaxare decât ca pe o carte de bucate.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.