În Marie Claire-ul de octombrie este un articol despre comunitatea Amish din America. Oamenii ăştia, un fel de protestanţi ca religie, au decis să îngheţe timpul acum vreo 150 de ani şi să nu profite de toate schimbările, invenţiile şi emancipările ulterioare. Deşi produc o grămadă de bani din diverse afaceri, locuiesc în comunităţi fără electricitate, fără canalizare, fără niciun fel de tehnologie în niciun domeniu, călătoresc cu căruţe trase de cai şi continuă să poarte moda acelor ani, când pentru ei timpul a rămas în loc. Se scoală la 4 dimineaţa să facă treburile casei, femeile se îmbracă practic cu nişte saci gri şi poartă bonete pe cap şi când se pune problema formării unei noi familii, cei doi membri ai cuplului nu au voie nici măcar să se ţină de mână până la noaptea nunţii, deşi se căsătoresc din dragoste (sau ceva de genul ăsta), nu prin cununii aranjate. Partea cea mai interesantă este că la majorat, tuturor tinerilor li se permite să plece timp de un an din comunitate, să trăiască în lumea normală şi să decidă singuri dacă vor sau nu să se întoarcă la origini. Şi majoritatea se întoarce. În plus, foarte mulţi din turiştii care vin să-i viziteze, sunt fascinaţi de viaţa liniştită din comunitate şi îşi doresc să renunţe la tot pentru a li se alătura. Doar că amish-ii nu primesc cu una cu două străini în rândurile lor. Spre norocul omenirii, aş adăuga eu.
Eu sunt cât se poate de clar o sclavă a modernităţii şi confortului aferent. Şi stau şi mă întreb ce este aşa de fascinant la a îţi petrece toate serile la lumina lumânării, la a te spăla în lighean şi a te duce la veceu în fundul curţii, la a citi doar texte biblice şi cânta doar ode religioase, la a nu avea habar despre nimic în afară de hrănitul animalelor şi ciorba de cartofi? Nu cred că aş rezista acolo mai mult de două zile… Şi asta cu indulgenţă!
Andra, maine trebuie sa ne trezim la ora 4 ca sa mergem la prasit. Sa potrivesti cocosul sa cante la ora stabilita si inainte de plecare trebuie sa duci uneltele la ascutit, sa mulgi capra si sa pregatesti bucatele pentru drum. Si asta, repede, ca sa nu te plesnesc peste boneta, da?!
Ei nu sunt impotriva tehnologiei, doar ca vor sa fie deconectati de lumea „impura” de afara. Gandeste-te cum ar fi daca ar avea TV si s-ar uita in fiecare zi la stirile de la ora 5. Ce mai exemple demne de urma ar vedea in fiecare zi :-)
Bineinteles ca mai toti tinerii se intoarc avand in vedere ca atatia ani au fost educati intr-un anumit fel sau mai bine zis spalati pe creieri.
Ba sunt impotriva tehnologiei. O considera desertaciune sau ceva de genul asta.
Nu-s, chiar erau niste stiri c-au uimit lumea in ultima vreme instalandu-si panouri solare. Nu-i deranjeaza tehnologia, dar nu vor sa depinda de nimeni si nimic din afara comunitatii lor, asa ca vor avea electricitate, canalizare, etc. doar cand si le vor putea produce singuri (internetul pare a fi out of the question).
Cat despre ce e fascinant… Presupun ca linistea. Dar nu pt. mult timp, ca dupa aia simti lipsa de comfort cu care te-ai obisnuit. Daca s-ar putea crea un loc unde sa ai si comfort, dar si linistea asta, cred ca s-ar inghesui toata lumea acolo (si implicit ar disparea imediat linistea)…
Amish sunt o comunitate de inadaptati. Nu e mare diferenta intre ei si manastiri de calugari retrasi din lume.
Sa fii impotriva tehnologiei este o dovada de prostie acompaniata de fanatism. Sa fii impotriva folosirii abuzive si iresponsabile a tehnologiei de catre oameni este cu totul altceva.
Faptul ca se intorc arata inca o data ca sunt niste inadaptati.
Eu am impresia, totusi, ca ei se spala in lighean :)
p.s. nu tin neaparat sa aprobi comentariul, doar iti spuneam, ca sa ai idee despre cum sta treaba la tara.
@cavalary
chestia cu atitudinea lor fata de tehnologie am citit-o in articol. e posibil sa ai dreptate.
@simona
tu chiar ai dreptate. nu o sa ma scuz acum cum nu eram sigura si desi am verificat care e varianta corecta, tot aiurea am scris, cine stie pe unde imi era capul… dar ai dreptate! am comis-o! am si corectat, dar nu asa hoteste, ci dupa cum vezi am publicat comentariul ca sa vada toata lumea ca nu sunt chiar asa de perfecta si mai am si eu scaparile mele. :)
alex: La cum e lumea/societatea actuala, nu-i nimic bun in a fi adaptat la ea. Bine, acum depinde de ce fel de inadaptare dai dovada, ca nici felul lor de „inadaptare” nu mi se pare deloc bun, dar macar e o incercare.
Oh, si legat de panourile solare: http://www.greenenergyohio.org/page.cfm?pageID=1324
Sunt destul de sigur ca eu sunt la randul meu un inadaptat la o societate in care aparentele conteaza mai mult decat substanta. Dar fac si eu ce pot :)