profunde

POLITEŢI FĂRĂ SENS

Stăteam şi mă întrebam de ce trebuie să folosească oamenii formule de politeţe inutile. De exemplu, zilele trecute sună fixul şi pentru că mama nu era acasă, am răspuns eu. Deşi pe mine foarte rar mă mai caută cineva pe fix. Evident, era o prietenă de-a maică-mii. Îi comunic că ea nu e acasă şi dau să închid. Cucoana îmi aruncă un „îmi pare bine că te-am auzit” înainte să-şi ia rămas bun. Evident că îi era indiferent dacă mă auzea sau nu, mai ales că nu e o prietenă apropiată, nu e o persoană cu care eu să fi avut vreo legătură. Dar a zis-o pentru că e politicos. La fel se întâmplă şi cu omniprezenta declaraţie a unui contact intim, fie el la prezent sau trecut: „te pup/ te-am pupat, pa!”. De ce trebuie să o spui? Mai ales că de multe ori auzi propoziţia asta de la persoane pe care nici nu le cunoşti sau cu care abia ai stabilit o legătură. Şi, chiar dacă e vorba de un prieten vechi, nu de fiecare dată chiar ai şi această intenţie. Eu sunt o persoană care ţine mult la spaţiul ei intim şi nu mi-ar plăcea ca cel de la capătul firului să vorbească serios, să-mi invadeze spaţiul cu saliva lui, iar apropiaţii mei ştiu chestia asta, dar mulţi din ei tot scot porumbelul. Din inerţie. La fel fac şi eu când mă întâlnesc întâmplător cu cineva pe stradă şi închei mica şuetă cu un „mă bucur că te-am văzut” care nu e adevărat în vreo 80% din cazuri. De obicei mi-e indiferent. Dacă persoana respectivă ar fi fost importantă pentru mine, sigur nu aş fi ajuns să mă întâlnesc întâmplător cu ea după mult timp. Aş putea să spun un „Ok, pa!”, dar nu-mi iese. Undeva la nivel inconştient realizez că poate celălalt s-ar simţi ofensat dacă aş încheia ca din topor. Dar mă tratez. Până la urmă, de ce să ne amăgim singuri? Aşa că am decis să-mi controlez astfel de impulsuri de politeţe. Spre oroarea, probabil, a bunică-mii. Deşi cred că pentru ea sunt poate cea mai nefuserită „domnişoară” pe care o cunoaşte. Tocmai pentru că nu dau doi bani de ritualuri de politeţe inutile.

15 Comments

  • Eu n-am suferit niciodata de asta, ba uneori am fost prea direct. Vorba aia, politetea e ipocrizia ridicata la rang de virtute :-)

  • poate ca si noi, ai remarcat ca exista in lume oameni care sunt din „rasa superioara”(!) in sensul ca devin populari (si foarte dezirabili) fara efort si foarte repede (sau instantaneu). celorlalti le face bine la „self esteem and self confidence” sa emuleze la comportamentul celor „daruiti”
    ma ingrijorezi „though”, pari sa devii mai rece la politeturile astea gratuite si sper c-o faci numai pentru blog-boosting ;)

  • Pe mine unul ma cam enerveaza toate dulcegariile astea de complezenta.
    Mai ales astea cu te pup, te-am pupat una pentru ca nu imi place sa fiu pupacit (desi asta nu prea stie multa lume) si doi la mana ca in realitate oricum nu ar face-o.
    Mai este si categoria si mai penibila, prostiile acestea de politete bagate pe mess. Ele nu inseamna absolut nimic, luate la bani marunti persoanele in cauza nu demonstreaza nici afectiune si nici respect. Sunt doar o tentativa de manipulare, esauta cel putin pe mine.

  • Pentru ca tot a adus aminte Sir Alex Ice de politeturile in format electronic, mi-am adus si eu aminte de o chestie care ma enerveaza si anume email-urile care incep cu „Buna ziua …”. Oameni buni, poate eu citesc email-ul ala dimineata sau noaptea.

    De curand am dat si de minunea asta de afacere – traning-uri pentru copii, inclusiv pe tema bunelor maniere.

  • Bine zice Cristian (doar ca pt. mine ar trebui inlocuit „uneori” din primul mesaj cu „de obicei”)… Cat despre mail-uri, dupa enervantul salut de la inceput de obicei urmeaza o limba de lemn care-i si mai enervanta…

  • Mda, vad k majoritatea va mulati pe stilul Andrei. Nu vad nimic gresit in a fi politicos atata timp cat nu te minti pe tine si pe cel cu care vorbesti. S-a intamplat sa ma intalnesc cu cineva dupa mult timp si chiar sa imi para bine k l-am revazut. Era o persoana destul de importanta pentru mine dar mediul diferit in care lucram si programele incarcate de ambele parti au facut intalnirile aproape imposibile. Cat despre te pup si alte chestii nu inteleg de ce va deranjeaza asa de mult ( oricum majoritatea dintre voi sunteti falsi ) stiu asta fara sa va cunosc, este o forma foarte simpla de politete care suna mult mai bine decat ” hai pa ” . Dak va suparati pe mine k v-am facut falsi va pot spune k imi pare rau , dar sa stiti k spun asta doar din politete :P

    te pup andra :))

  • mi-a placut suject-u’ ãsta, a fost profund si cu trãire. what comes next??! hai ca te adaug la mine in blogroll ;) te pup

  • Cosmine pe mine expresia „te pup” ma enerveaza pentru ca nu se materializeaza :-)

    Mai, mai, c-as termina si eu cu un traditional „va pup”, insa avand in vedere ca sunt si baieti, ma abtin de data asta.

  • Buna ziua! Va pup pe toti si va urez o zi buna. Imi pare bine ca v-am citit p-aici, mi-a facut o mare placere. Sinteti la fel de frumosi ca de obicei. Iar tu, Andra, esti deosebita!
    Sa ne reauzim cu bine! La buna vedere, dragilor!

  • mda, cam 5-6 articole glossy-trendy de rutina „merge”, apoi mai gasesti ceva daca nu pleci in vacanta

  • bai tu crezi ca in viata asta sau in lumea asta se spune tot ce se gandeste? cum e sa vb la tel si sa spui:

    auzi bah vreau cu x
    nu e acasa(si pe mine nu ma cauta nimeni pe fix)
    atunci de ce dracu raspunzi?

    e mai bine asa?

    ce uameni pe lumea asta…

  • Sunt multi care se simt singuri. si au impresia ca dulcegariile astea ii apropie de ceilalti..

  • Politeţea este o monedă care îl îmbogăţeşte nu pe cel care o primeşte, ci pe cel care o cheltuieşte.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.