decadenţa gustului

RAȚĂ MARINATĂ ÎN MERLOT

Dacă Merlot-ul Alira din 2013 m-a inspirat în toamnă la o tartă cu dovleac, cel din 2014 mi-a dat idei atunci când am primit de la un vânător pasionat o rață sălbatică adusă direct de la sursă.

Pentru că vânatul este cel mai bun atunci când este marinat, iar marinarea cu vin este o combinație câștigătoare mereu, mi-am dedicat weekend-ul jucându-mă cu aceste ingrediente, transformând combinații clasice, în arome puternice. Această rețetă de rață marinată în Merlot, cu arome dulcege este foarte ușor de făcut, dacă nu pui la socoteală lungul timp petrecut la marinare.

Rață marinată în Merlot

INGREDIENTE: (pentru două persoane)

  • 1 rață sălbatica
  • 400 ml vin roșu, de preferință Merlot
  • 1 portocală
  • 1 lingură mix de condimente asiatice 5 spices
  • 1 linguriță ghimbir praf (puteți folosi și ghimbir proaspăt ras)
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1 ceapă roșie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 conservă năut
  • 8 roșii uscate în ulei
  • 2 linguri ulei de la roșiile uscate
  • 1 linguriță sumac
  • 1/4 linguriță boia afumată
  • sare, piper

marinadă rață

PREPARARE:

Rața, după ce a fost curățată, se porționează pe elemente (ca să fie marinarea și gătirea mai ușoare). Se pregătește marinada: se amestecă vinul cu sucul și coaja de portocală rasă, se adaugă mixul 5 spices, ghimbirul, sarea, ceapa roșie tocată. Se pune marinada într-o pungă, se adaugă bucățile de carne și se lasă la frigider pentru cel puțin 24 de ore. Eu am lăsat carnea scufundată în vinul aromat pentru 36 de ore. După ce s-a marinat, se scoate din frigider cu jumătate de oră înainte de gătire. Se pune uleiul de măsline în tigaia cu mâner metalic (pentru a putea fi pusă apoi în cuptor) și se pun la prăjit bucățile de carne cu pielea în jos. Se lasă 2 minute. Se întorc și se mai lasă 1 minute pe cealaltă parte. Se transferă în cuptorul preîncălzit la 200 de grade și se lasă 12-15 minute, în funcție de mărimea raței.

Între-timp se pregătește garnitura: se scurge năutul și se adaugă în tigaie împreună cu uleiul de la roșii, roșiile tocate, sumacul, boiaua, sare și piper. Se lasă câteva minute pe foc pentru a se întrepătrunde aromele.

Și pentru că la marinare am folosit un vin de calitate (mereu este recomandat ca și la gătire să folosești vin bun, pe care ai fi mereu dispus să îl bei), am pus Alira Merlot 2014 și în pahare ca să complimentez și complementez rața marinată.

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.