După cum zicea o bună prietenă, Bratislava este verișoara de la țară a Pragăi, care este verișoara din provincie a Vienei. Hai că am făcut-o de râs așa din prima și acum parcă văd că nu vreți să mai trageți o fugă până în capitala Slovaciei. Dar vă zic, merge așa de un city break în Bratislava, cât de un weekend, nu mai mult.
Este un oraș mic, compact, nu prea aglomerat, unde localnicii zic că ajung oriunde în 20 minute cu mașina, dar unde poți merge mult și pe jos. Are un centru istoric asemănător cu Viena, înconjurat de cartiere comuniste și noi construcții ce cresc cu viteză pe înălțime, devenind repere ale orașului.
Ce poți vizita într-un city break în Brarislava
Cenrul Vechi. Asemănător cu centrul vechi al Vienei, de exemplu, este o zonă animată, cu clădiri imperiale recondiționate, străzi pietonale, multe cafenele și câteva magazine. E un loc plăcut de promenadă și pierdut vremea. Au și un fel de titicar care te plimbă prin oraș. Nu am mers cu el, dar l-am tot văzut. Tot în Centrul Vechi este și o statuie emblematică pentru oraș pe care puteți să o ratați cu ușurință pentru că nu se înalță pe un piedestal, ci iese dintr-un canal. Čumil înseamnă Observatorul și este din bronz, la nivelul trotuarului.
Castelul Bratislava. Cocoțat pe un deal deasupra orașului, castelul este din vremuri medievale (construit pe alte ruine romane și celtice), căzut în timp după anii de glorie din secolul al optsprezecelea și renovat începând de la mijlocul secolului al douăzecilea, cu ultimele îmbunătățiri aduse chiar de curând. Îmbunătățiri care includ și geamuri termopan cu tâmplărie de pvc… fiecare e liber să simtă ce vrea în acest sens, însă pe mine tâmplăria de plastic și restul renovărilor nu mă poartă deloc în vremurile de castel… Biletul de intrare este 12 euro, iar înăuntru se vrea a fi un muzeu cu piese de menaj de demult și o colecție de artă religioasă, plus bântuitul prin sălile clădirii și urcatul până într-unul dintre turnuri. Priveliștea asupra orașului și a Dunării sunt frumoase, dar mi se pare că nu își merită prețul de intrare.
Galeria Națională de Artă. Slovenska Narodna Galeria, în limba lor, este muzeul de artă slovacă, cu ceva tablouri mai vechi și mai multe moderne, plus vreo 2-3 piese de la pictori celebri, cum ar fi o grafică mică de Picasso și una un pic mai mare de Braque. Clădirea este recent renovată și proaspăt redeschisă, arată foarte frumos, însă colecția este sărăcuță.
Galeria Nedbalka. Mult mai mică decât cealaltă, această galerie este dedicată doar artei moderne slovace. Situată în Centrul vechi, clădirea seamănă cumva cu Muzeul Guggenheim din New York, dar nu se compară cu acesta în ceea ce privește colecția de lucrări.
Palatul Primăriei. Îl găsiți sub denumirea Primate Palace. Este o clădire rozalie în stil neoclasic, cu o statuie a Sfântului Gheorghe omorând balaurul în curtea interioară, ce adăpostește atât birourile administrative, cât și niște săli de vizitat, cum ar fi Sala Oglinzilor, unde se țin și diverse evenimente.
Biserica Albastră. Adică Biserica Sf Elisabeta este o mică bijuterie ascunsă printre blocurile comuniste. E simpatică de o poză, două, și este foarte aproape de Centrul Vechi, deci nu faceți vreun detur.
Old Market Hall. Pentru foodies, aici este un loc simpatic de venit într-o sâmbătă. Este o hală în care doar sâmbăta vin producători locali cu tot felul de chestii. Eu am prins și o instalație de artă interactivă foarte interesantă și am văzut că se mai întâmplă astfel de activități acolo și cu alte ocazii.
Turnul UFO. Este un turn la capătul unuia din podurile peste Dunăre, cu un restaurant de lux și un punct de panoramă pentru care am înțeles că trebuie să plătești ca să urci. Nu am fost.
Tur cu barca pe Dunăre. Dacă ai mai multe zile și nu te-ai dat niciodată cu vaporașul de Dunăre, poate că merită să faci un tur. Unele oferă și cina la pachet. Nici aici nu am fost. Sau puteți să stați la una din multele terase de pe malul Dunării, fie pe uscat, fie pe vapoare ancorate la mal. Aici am fost.
La 20 de minute de Bratislava este Castelul Devin. De fapt, ruinele lui. Cocoțat pe un deal la confluența râurilor Morava și Dunăre, castelul oferă o panoramă spectaculoasă. Poți ajunge aici cu transportul public, cu uberul (10 euro din centrul orașului) sau chiar și pe bicicletă. Ăsta a fost unul din locurile mele preferate din acest city break în Bratislava.
De fapt, sunt mai multe castele în apropierea orașului pe care le puteți vizita, dacă aveți chef. Eu nu am avut, mi-au ajuns unul medieval și unul ceva mai recent.
Am ajuns și la mall. De fapt, la două mall-uri destul de mari. Eurovea este cel mai mare și poți petrece cu ușurință jumătate de zi aici. Nivy stă deasupra autogării unde vine autocarul de Viena, iar partea interesantă la el este că are un parc mic, dar mișto pe rooftop. De fapt, ca și Bucureștiul, și Bratislava are foarte multe mall-uri, dar eu am ajuns doar la astea două.