călătorii decadenţa gustului Diverse Video

CE SĂ MĂNÂNCI ÎN IRAN

ce să mănânci în iran

Citisem despre faimosul fel de orez cu crustă iranian cu mult înainte de a mă decide să plec acolo, dar nu avusesem ocazia să îl testez.

Când mi-am făcut, însă, documentarea despre mâncarea iraniană, am descoperit mult mai multe feluri interesante decât orezul. Însă acesta rămâne pilonul principal al meselor persane. Orez și carne. Pentru vegetarieni și mai ales pentru vegani, Iranul este o călătorie dificilă.

Am mâncat bine, în general, aici. Mâncarea este gustoasă. Nu este deloc picantă. În schimb, am observat că iranienii fac abuz de zahăr. Alcoolul este interzis, așa că toate mesele le au însoțite de sucuri foarte dulci. Deserturile nu se găsesc la restaurant, ci în locuri separate, fie ele magazine, cofetării sau gelaterii.

Ca și în India, în Iran nu găsești cafea decofeinizată, dar te poți bucura de ceai în multe locuri, ceai ce este de obicei servit tot cu mult zahăr. Fie cuburi, fie zahăr candel, simplu sau cu șofran, pus pe băț, cu care amesteci direct în ceașcă.

O specialitate locală care a captivat grupul nostru este aab havij bastani, adică suc de morcovi proaspăt stors în care se pune o bucată generoasă de înghețată tradițională, făcută cu șofran și fistic, plante pentru care Iranul este cel mai mare producător din lume. În aceleași localuri găsești și smoothie-uri făcute din alte fructe sau sucuri cu șofran și diverse semințe, unele locale, altele precum chia.

Ce e important de știut într-o țară cu căldură mare, este că toată apa este potabilă și peste tot vei găsi robinete de apă de unde poți să bei sau să îți umpli sticlele gratis.

Dar despre tot ceea ce am mâncat, cum mi s-a părut, ce mi-a plăcut și ce nu, găsiți în vlogul de mai jos. Sunt puține puncte de pe lista de încercat pe care mi-o făcusem înainte, pe care nu le-am atins. Cum ar fi carnea de cămilă. Se pare că iranienii consumă multă cămilă, dar acasă, nu la restaurant. În măcelării atârnau carcasele de cămilă, dar, deși mi-am rugat ghidul să găsească un restaurant unde să pot mânca și eu un kebab, o tocană, ceva, nu am găsit. Deci rămâne pe lista de încercat prin alte părți, probabil…

Citiți aici și alte lucruri pe care este bine să le știi când vrei să pleci în Iran.

3 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri si continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close