călătorii

10 LUCRURI DE ȘTIUT ÎNAINTE DE A PLECA ÎN COLUMBIA

columbia

De când m-am întors din vacanță, adică de vreo 10 zile, nu am avut deloc chef de muncă și sunt cu gândul la următoarea destinație. Dar, evident, nu am avut de ales, așa că abia acum mă așez să scriu una-alta despre locurile pe care le-am vizitat în Columbia.

Am plecat cumva spontan într-o excursie despre care știam încă din primăvară, dar pe care nu o luasem în calcul. La fel ca în Peru, am plecat cu Bodhi Retreats (care, dacă vreți să știți, mai are în plan pentru lunile imediat următoare Mexic, Columbia din nou, Guatemala și Peru din nou). Iar această vacanță a fost cu turism, lenevit pe plajă și ceremonii ritualice sud-americane. Deci cu de toate. O să revin cu un articol special despre Bogota, unul despre restul locurilor pe care le-am vizitat, unul despre mâncare și unul despre celelalte ceremonii pe care le-am încercat, în afară de ayahuasca, despre care v-am povestit data trecută. Dar până atunci hai să vedem ce e bine să știți înainte de a vă îmbarca în cursa de Bogota.

1.Fără viză

Pentru Columbia nu avem nevoie de viză. Am completat, însă, acel formular online, pe care acum, de când cu covidul, ți-l cer toate țările, inclusiv România la întoarcere. Nu am avut nevoie nici de PCR, nici de vaccin la intrarea în țară, însă în marile orașe cereau peste tot la intrările în restaurante, muzee, etc, dovada vaccinării pentru a te lăsa să intri. (scriu aceste informații în decembrie 2021, dar știți că ele se pot schimba de la o săptămână la alta în perioada asta)

Centrul vechi din Cartagena este o poezie de culoare

2.Prizele și hotelurile

Avem nevoie de adaptoare de prize. Eu am unul mare, multifuncțional, valabil pentru toate prizele din lume, având în vedere că îmi aleg destinații de pe toate continentele. Dar dacă nu vreți să cărați „cărămida” după voi, de regulă puteți cumpăra unul mic de la recepția hotelului. Care hoteluri, btw, nu sunt tocmai pe nivelul stelelor cu care se laudă. Noi am stat în hoteluri bune, dar toate aveau cel puțin o stea în minus față de standardul european.

3.WC-urile

Așa cum am fost surprinsă și în Peru, nici aici nu prea găsești perii de wc în toalete. Și o altă caracteristică despre care am aflat acum este că în toată America de Sud este larg răspândit obiceiul de a nu arunca hârtia folosită în toaletă, ci în coșul de lângă. Deci să nu vă mire dacă la un moment dat vi se înfundă wc-ul din cameră pentru că nu ați făcut decât să vă urmați obișnuința.

4.Drumurile

În Salento, taxiurile sunt Jeep-uri cu banchete paralele în spate și pot fi luate din piața centrală

Șoselele din Columbia sunt bune și bine semnalizate, însă autostrăzile cred că sunt la fel de frecvente ca la noi. Iar drumurile sunt pline de camioane. Deci dacă plecați către o destinație cu mașina, înarmați-vă cu multă răbdare. Mai ales că mare parte din țară este într-o zonă muntoasă, așa că șoselele sunt pline de serpentine și nu au decât o bandă pe sens. Dar puteți lua avioanele, care sunt ieftine, între destinații mai îndepărtate. Țara este împânzită de aeroporturi. Pentru transportul local, există Uber și alte aplicații, dar și clasicele taxiuri sau autobuze. Nu le-am folosit pe niciunele, pentru că aveam mereu transportul asigurat, iar drumurile private le făceam pe jos în general. În orășele turistice precum Salento sau Palomino am folosit tuk-tuk-uri, jeep-uri (în Salento) și motociclete-taxi.

5.Palmierii

Este o țară ecuatorială și, deci, plină de palmieri. Însă simbolul național îl reprezintă palmierii de ceară, niște copaci foarte înalți și subțiri, cu un smoc de frunze în vârf, care pot crește până la 60m înălțime și să ajungă până la 200 de ani vechime.

Cel mai faimos loc unde poți vedea palmierii de ceară este în Cocora Vally

6.Temperatura

Când zici că pleci la Ecuator și la Marea Caraibelor, te aștepți să fie extrem de cald. Da, pe malul mării este cald, dar nu foarte tare. Însă Columbia este, așa cum am zis, o țară muntoasă, așa că temperatura scade cu altitudinea. De exemplu, în Bogota, aflată la 2640 m altitudine, temperaturile nu trec niciodată de 22 grade, dar nici nu prea scad sub 7. Și așa este în fiecare lună. Partea nasoală este că ei considerându-se o țară tropicală, nu au încălzire centralizată. Așa că la 10 grade afară fără niciun fel de calorifer în casă, nu e tocmai plăcut. Nu e plăcut nici când sunt 15 grade afară și camera în care stai nu are deloc sticlă la geamuri, ci doar niște obloane de lemn ce nu se închid etanș… În schimb, soarele este puternic, așa că protecția solară este importantă, chiar și când pare înnorat – să nu uităm lecțiile de la geografie: Ecuatorul și altitudinea!

7.Cafeaua

Eu nu sunt băutoare de cafea, însă am vorbit și eu cu „colegii de suferință” care mai consumă cafea și am aflat că nu au fost impresionați de ce găseau pe la mic dejunuri sau restaurante. Și curând am aflat și de ce, pentru că părea destul de paradoxal ca în una din cele mai faimoase țări producătoare de cafea, cafeaua să nu fie bună. Ei bine, se pare că cea mai de calitate pleacă toată la export…

Un espresso servit chiar în mijlocul fermei de cafea

8.Fundul

Da, ați citit bine, fundul! Columbiencele au o obsesie pentru fundurile mari. Oricum le au mari de la natură, sunt și grăsune în general, dar pentru că „trebuie” să aibă fundul mare, mai apelează și la implanturi. Implanturi care nu sunt prea scumpe, în comparație, de exemplu, cu prețurile din România. Am căutat și am descoperit că ar costa undeva în medie pe la 7000 lei. Însă despre calitatea lor, nu mă pot pronunța. Ce e amuzant, însă, e că și manechinele de plastic din magazine au aceleași forme, cu funduri imense și sâni voluptuoși.

Manechine de plastic voluptoase

9.Banii

În Columbia sunt pesos columbieni, care au o paritate de aproape 1:1 cu leul. Bine 1000 pesos reprezintă un 1,1 leu. Dar o sticlă de apă de jumate, de exemplu, este 1500 pesos. Iar prețurile pe la restaurante sau supermarketuri sunt comparabile cu cele din România. Țigările sunt mult mai ieftine, din ce am aflat. Puteți avea la voi dolari sau euro, îi acceptă în egală măsură la schimbul valutar, care se face nu doar în birouri speciale, ci și la farmacie (care e de fapt un fel de supermarket cu de toate), la anumite bodegi și tot așa. În orașele mai mari, găsiți și suficiente ATM-uri, însă în sate (chiar dacă turistice), nu au bancomate. La restaurant de cele mai multe ori te întreabă dacă să pună bacșișul direct pe notă, iar în cazul ăsta este obligatoriu de 10%, bani care ajung tot la companie. Dacă v-a plăcut chelnerul în special, atunci trebuie să îi dați lui cash separat, pe lângă ce a fost deja pus pe notă.

10. Siguranța

Nu aia de lumină, ci aia personală. Înainte să plec, toată lumea mă întreba cum de am curajul să plec în Columbia, care e așa periculoasă. Păi… În primul rând, nu mai e așa de periculoasă. Se zice că în ultimii 10 ani a făcut progrese semnificative în acest sens. Se pare că și gherilele s-au prins că pot să facă bani frumoși din turism, așa că țara s-a deschis destul de mult. De exemplu, în zona Salento, zonă a culturilor de cafea, acum 15 ani nu pătrundea nimeni nelocalnic, nici măcar poliția. Acum se circulă liber și e plin de turiști. Dar da, este recomandat să nu te abați de la zonele deja deschise, iar în marile orașe să rămâi în perimetrele centrale, turistice, să nu pleci de unul singur prin cartiere. În rest, este bine să nu îți expui Rolexul (fie el și fake), să nu fluturi hârtiile de 500 Euro pe stradă și să fii atent la geantă. Dar până la urmă cam așa este prin toate marile orașe unde hoții locali știu cum să profite de naivitatea turiștilor. Important este că nu m-am simțit în pericol în niciun moment din cele trei săptămâni petrecute în Columbia.

3 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.