testate

BĂCĂNIA MIORITIC & CROSTA

băcănie

Am descoperit de curând, destul de aproape de casă, pe șoseaua Ștefan cel Mare, o băcănie, Mioritic & Crosta, cu produse tradiționale moldovenești, dar și cu alte bunătăți, fie ele făcute de ei sau ambalate.

În magazinul în care am fost eu (dar mai au magazine și în Săbăoani, Piatra Neamț, Iași sau Roman, plus site-ul unde poți face comenzi) am descoperit produse de panificație, prăjituri, mezeluri, brânzeturi, zacuscă de tot felul și alte câteva chestii ambalate, cum ar fi uleiuri, conserve de pește, vin.

Toate produsele de carmangerie sunt făcute după metode tradiționale, transmise din generație în generație. Tobă, șunculiță, scăriță, salam uscat, țărănesc sau moldovenesc, ruladă, pastramă, mușchiuleț, sunt doar o parte din ele, iar eu mi-am luat câteva tipuri de cârnați și niște crenvuști. De acestea este responsabilă partea Mioritic din băcănie.

Gustul Mioritic nu s-a născut în 1960, atunci când Nița și Giurgi și-au deschis băcănie în Pildești, ci s-a născut odată cu ei și toate lucrurile pe care le-au învățat. Odată cu zarzavatul tăiat, cu lingura de lemn mestecând în strachina de lut și cu fumul vetrei ridicându-se pe coșul casei.

Așa își spun ei povestea

Tot din anii ’60 vine și tradiția pâinii, care reprezintă aici Crosta din băcănie. Pâinea și alte produse de panificație și cofetărie sunt pregătite zilnic cu făina măcinată în moara proprie din Pildești. Eu mi-am luat cozonac, prăjituri și o pâine neagră, care a fost printre cele mai bune pe care le-am mâncat în ultima vreme.

Una peste alta, nu poți intra într-o băcănie Mioritic & Crosta sau pe site-ul lor fără să pleci de acolo cu cel puțin câteva bunătăți. Acestea fiind spuse, mă duc să îmi fac un sandviș cu mușchiuleț țigănesc, cu pâine neagră și să îmi pun, ei bine da, un pahar de gin amestecat cu o apă tonică luată tot din băcănie. Ceea ce vă urez și vouă!

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.