Poate că este ceva banal, însă pentru că sunt printre preferatele mele, m-am gândit să împart cu voi rețeta pe care o pregătesc adesea. Se face foarte rapid și te ajută să îți impresionezi musafirii sau să te bucuri de o cină gustoasă în 10 minute.
Sfatul meu este să folosiți creveți cruzi, fie ei proaspeți sau congelați, dar cruzi să fie. Aroma sosului va fi mult mai bună. Cruzi înseamnă că sunt gri, nu roz, pentru că adesea se găsesc creveții prefierți congelați, adică cei roz.
De asemenea, eu am folosit niște spaghetti foarte subțiri (pentru că asta aveam în casă), care au fiert în doar câteva minute, așa că nu am exagerat când am spus că preparatul este gata în 10 minute.
Spaghetti cu creveți
INGREDIENTE (2 porții)
- 400 g creveți
- 5-6 căței usturoi
- 1/2-1 ardei iute
- 5 linguri ulei de măsline
- 100 ml vin alb sec
- 50 g unt
- 80 g spaghetti
- busuioc proaspăt
- 80-100 g parmezan ras
- sare
PREPARARE
Se pun pastele la fiert în apă cu sare.
Usturoiul tocat grosier (eu îl zdrobesc cu lama cuțitului, când îl curăț și îl pun așa, zdrobit) se pune cu uleiul în tigaie. Când s-a încins uleiul se adaugă creveții curățați și ardeiul iute tocat. Se asezonează cu puțină sare (nu foarte multă, pentru că va mai fi și parmezanul sărat). Se toarnă vinul și se mai lasă câteva minute. Se adaugă untul.
Se pun pastele fierte în tigaia cu creveți, cu puțin din apa în care au fiert, și se mai lasă pe foc un minut, ca să se întrepătrundă aromele.
Acum avem două variante. Fie adăugați parmezanul ras direct în tigaie și amestecați, pentru o variantă mai rustică, fie puneți pastele în farfurie și presărați parmezanul ras deasupra, pentru o variantă mai elegantă.
Deasupra presărați frunzele de busuioc tocate.

Înainte să săriți pe mine, da, eu pun parmezan la pastele cu fructe de mare. Știu că regula italiană spune că nu trebuie pusă brânză la produsele marine, însă este al naibii de bun parmezanul peste pastele sau risotto-ul cu fructe de mare!
[…] Pastele se pun la fiert în apă sărată din abundență. Într-un blender sau robot se pun crema de brânză, iaurtul, sfecla tăiată bucăți, uleiul de măsline și praful de usturoi. Se mixează într-o pastă fină. Se potrivește de sare. Țineți cont că dacă ați pus suficientă sare în apa de fierbere, mai sunt și pastele sărate și deasupra veți mai presăra parmezanul și fisticul, care sunt și ele sărate. Se amestecă pastele cu sosul roz, punând și aproximativ o lingură, două, din apa de la paste care să „dezlege” sosul și să îl facă să adere mai bine la paste. Puneți pastele roz în farfurie și presărați deasupra parmezan ras și fistic zdrobit. […]