călătorii

CE SĂ VIZITEZI ÎN KENYA – PARTEA 2

kenya

Dacă zilele trecute v-am povestit despre safari, revin acum pe malul Oceanului Indian, acolo unde apa este turquoise, mareea foarte amplă și cocotierii furnizează nuci proaspete cu a căror apă îmi începeam fiecare dimineață.

Wasini Island

În apropierea coastei, la Sud de Mombasa, este o rezervație naturală la bariera de corali. De fapt, mici bariere de corali sunt răspândite pe toată lungimea malului, așa că adesea găsești pe plajă, pe lângă scoici, și fragmente de corali. Iar dacă tocmești o barcă de pescari, te poate duce în larg pentru scufundări rapide. Dar pentru o experiență mai complexă, Wasini Island este destinația.

Deși excursia este teoretic la insula de mai sus, de fapt, bariera de corali este mult mai departe. Nu știu cum sunt taxate plecările de la hotel, însă noi, care am mers pe cont propriu, am plătit, pe de o parte, taxa de intrare în rezervație, și pe de alta, barca ce ne-a dus acolo și ne-a făcut și turu l regulamentar pe insula Wasini la întoarcere. Dar pentru că a fost la întoarcere, mă întorc și eu ceva mai târziu la ea.

kenya

După o prea lungă călătorie într-o bărcuță cu motor, vedem în zare câțiva delfini și ne-am îndreptat în acea zonă. Barcagiul a oprit și ne-a îndemnat să ne punem ochelarii de snorkeling și să intrăm în apă. A fost una din cele mai spectaculoase imagini pe care le-am văzut în viață. Zeci, dacă nu chiar sute, de delfini înotau în adâncuri, în grupuri sau singuri, dar de cele mai multe ori grupați. Nu erau delfinii aceia domesticiți ca în Caraibe, care vin către tine ca să înoți cu ei, ci animale pe care le observam în habitatul lor. Mindfulness total!

kenya

Apoi ne-am îndreptat către bariera de corali, unde apa nu mai era adâncă, iar peisajul subacvatic era desprins parcă din desenele animate cu peștișorul Nemo. Apropo, era și el pe acolo. Sau vreun verișor de-al lui.

La întoarcere, după cu ziceam, am trecut pe la Wasini Island, unde ne aștepta un prânz la supra preț și vizita în satul de pe insulă. Dar până acolo am trecut printr-o zonă de mangrove. Pentru o experiență mai complexă printre mangrove, însă, Funzi Island, din apropiere, este, se pare, destinația. Nu am mai avut timp să ajungem și aici, dar pozele și poveștile celor care au fost, nu sunt rele deloc.

kenya
Masa nu a fost wow, dar măcar era frumos colorată
kenay
Mangrovele de la Wasini. Si o mangustă în barca roz…

Diani Beach

Stațiunea în care am petrecut cel mai mult timp este Diani Beach, o colecție de resort-uri mai elegante sau mai puțin, toate destul de exotice, presărate pe malul oceanului. Stațiunea nu are un centru, vreo promenadă sau alte astfel de acareturi, dar are câteva centre comerciale, cu supermarketuri mari, magazinașe și tarabe de suveniruri, plus alte terase unde poți lua masa sau poți lenevi, practicând astfel sportul național al kenyenilor.

kenya
Plaja hotelului Leopard
kenya

Chaiar dacă ești cazat într-un resort, poți liniștit să mergi să vizitezi alte hoteluri, să stai la piscinele lor (contra unei taxe, noi am plătit 10$ ) sau să mergi la restaurantele lor. Sunt terase cu muzică live, sunt baruri în piscine, sunt restaurante cu specific, ascunse prin vegetația ecuatorială. Totul este să vrei să explorezi. Și, evident, să te bucuri de plaja albă, cu nisip fin, care de două ori pe zi se lărgește extrem de mult, pentru ca apoi, mareea să aducă apa caldă și catifelată la poalele grădinilor luxuriante ale hotelurilor.

kenya
Una din fabuloasele piscine supraetajate ale hotelului Swahili

Mombasa

Port și oraș turistic, Mombasa nu este foarte mare, însă este destul de aglomerată. Ca orice oraș care se respectă, are un Centru Vechi, peste care secolele de diverși invadatori și-au pus amprenta, așa că veți găsi aici influențe arabe, portugheze și britanice. Fort Jesus este un fort ce străjuiește marea chiar la intrarea în Orașul Vechi, fiind unul din punctele de atracție. La fel și portul vechi cu piața de pește. Dar, dincolo de străduțele întortochiate, cu clădiri vopsite în nuanțe de galben, care să reproducă auriul de pe straiele arabilor, se ridică, la intrarea în orașul nou, piața de mirodenii și alte alimente, ce pe vremuri fusese piața de sclavi. Clădirea arată superb, cu pereți pictați, sub care se întind tarabele cu fructe gustoase, verdețuri și condimente.

kenya
Cea mai veche moschee din Mombasa

Orașul mai nou este vopsit în alb și albastru, iar forfota de pe străzi aduce puțin cu bazarurile din Orientul Mijlociu. Marile intersecții sunt marcate cu statui ale unor samovare, simbolul ospitalității, preluat de la arabi, din care se servea cafeaua ca semn de bun-venit pentru orice oaspete.

Un alt simbol al Mombasei îl reprezintă monumentul cu fildeși ce străjuiesc ca o poartă de trecere bulevardul principal. Fildeșii sunt de fapt din aluminiu și au fost construiți în onoarea vizitei reginei Elisabeta în 1952, iar de atunci apar în toate pozele turistice de acolo.

kenya

Un alt reper în ghidurile turistice ale Mombasei este Mama Ngina Drive, o stradă ce trece pe malul oceanului, un fel de Malibu Drive doar că mai pe sărăcie. M-am dus acolo cu speranță, dar de fapt singura porțiune în care chiar se vede marea este de câțiva zeci de metri (în rest sunt clădiri între șosea și mal). Ce e drept, toate pozele văzute erau fix de acolo. Pe o parte ai marea, pe cealaltă parte sunt câțiva vânzători ambulanți de street food, amplasați strategic pentru turiștii care vin să bifeze acest obiectiv. Și atât.

kenya
Street food pe Mama Ngina Drive

Aici se încheie vacanța mea în Kenya și sper ca a voastră abia să înceapă, pentru că este, într-adevăr, o experiență!

kenya

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.