decadenţa gustului

MOUSSE DE DOVLEAC

desert cu dovleac

Este sâmbătă, așa că mă țin de cuvânt și revin cu o rețetă pe bază de dovleac din seria pe care am promis-o. Cum ar fi fost să absentez chiar din prima tură?!

Dovleacul de săptămâna asta a ajuns într-un mousse de dovleac. Sau cremă. Spuneți-i cum vreți. Nu e mare filosofie și este un desert destul de light, căruia îi puteți controla nivelul de dulceață după pofta inimii.

Nici această rețetă nu îmi aparține 100% pentru că, până la urmă, e cam greu să mai inventezi roata acum, mai ales în materie de deserturi, unde fără cunoștințe aprofundate, este destul de greu să experimentezi și să obții și rezultate satisfăcătoare din prima. Aportul meu la acest mousse de dovleac este crema de patiserie făcută de la zero. În rețeta inițială se folosea praf de pudding instant, însă, cum nu prea sunt adepta acestui tip de artificii (dacă tot bag tone de chimicale în corp, măcar să fie din napolitane, ciocolate și alte chestii delicioase, nu dintr-un pudding la plic!), am ales să îmi fac singură crema de patiserie, mai ales că este simplu.

Mousse de dovleac

INGREDIENTE

  • 3 gălbenușuri
  • 120 g zahăr
  • 375 ml lapte
  • 1 vârf de sare
  • 2 linguri făină
  • 500 g dovleac
  • 2 linguri sirop de arțar
  • 150 ml frișcă lichidă
  • nucșoară
  • vanilie

PREPARARE

Primii pași pentur mousse-ul de dovleac sunt pregătirea cremei de patiserie și a piureului de dovleac. Pentru mine, cea mai simplă metodă este să fierb dovleacul în aburi. Dar mai poate fi fiert și în apă sau pus la cuptor. Important este să obținem un dovleac moale ce poate fi pasat într-un piure. Odată ce avem piureul, se lasă la răcit. Separat se face crema. Se freacă gălbenușurile cu zahărul până devin o spumă. Se adaugă un pic de sare, făina și se încorporează treptat laptele. Se dă la foc mic și se fierbe până se îngroașă crema. Se lasă și aceasta la răcit.

Se amestecă piureul de dovleac cu crema de patiserie și se adaugă siropul, vanilie (eu am folosit păstaie) și nucșoara rasă (care poate fi și scorțișoară, dar probabil că știți deja că eu prefer nucșoara; sau chiar mix de mirodenii pentru plăcinta cu dovleac, dacă aveți un astfel de pliculeț în casă). Se amestecă bine și se trece prin sită pentru a fi cât mai fină crema rezultată. Separat, se bate frișca și când s-a întărit, se amestecă cu crema de dovleac. Se pune în cupe și se dă la rece.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.