călătorii

VACANȚE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNCERC

bucket list

Azi, 27 aprilie 2020, ar fi trebuit să pornesc într-o călătorie inițiatică. Speram, visam, eram pe cale să îmi depășesc limitele și să descopăr. Însă știți vorba aia cu viața care este ceea ce se întâmplă în timp ce tu îți faci planuri. Fix așa s-a întâmplat și cu planurile, dorințele, visurile mele când liderii mondiali au decis să blocheze planeta și să aducă în viețile oamenilor o tragedie mult mai mare decât niște îmbolnăviri.

Dar să nu intrăm în furia mea universală și să ne focusăm pe frumusețe, pentru că doar visarea mi-a mai rămas acum. Și, cine știe, poate într-o bună zi toate astea se vor concretiza. Așa că m-am gândit să fac un bucket list al locurilor și experiențelor turistice pe care mi le doresc în această viață, pe lângă toate celelalte pe care le voi primi cu încântare.

Așadar, azi trebuia să mă afund un scaunul inconfortabil al unui avion ce decola cu destinația Lima și apoi să îmi încalț bocancii cu care să pornesc spre Machu Pichu. Așa că din confortabilul meu fotoliu m-am plimbat cu mintea pe glob și am adunat vacanțe pe care trebuie să le încerc, locruile și experiențele care mă atrag.

Locuri

Marocul, mai ales cu al său Marrakesh, este de mult în topul dorințelor mele și nu știu exact de ce nu am reușit niciodată să îl materializez. Mereu îmi zic că la toamnă sau la primăvară…

Și Japonia o avem în plan pentru anul ăsta, deși o amânasem odată cu apariție perspectivei peruane.

Triunghiul Vietnam, Laos, Cambodgia îmi stă de mult pe creier, cam de când am descoperit Asia și de când am văzut fascinantele imagini de la Angkor Wat, care mă atrag în acel loc precum un magnet.

Egiptul cred că a fascinat pe toată lumea la un moment dat. Sunt prea multe povești ce duc în mistere acolo, cultura faraonilor este una mult prea interesantă ca să nu mă fi atins și pe mine. Așa că da, și Valea Regilor este în topul dorințelor mele. Însă, să vă spun un secret, mi-ar plăcea să văd locul nu cu un simplu ghid turistic, ci cu un expert care să mă plimbe pe acolo pe unde profanii nu au acces, să îmi povestească și să îmi arate…

foto: Eddie Țone, acum 100 de ani…

În Italia am tot ajuns, dar vacanța la care sper în Toscana încă nu s-a materializat. Și nici măcar o fugă în foarte accesibila Sicilie nu am reușit să trag.

Și dacă tot suntem în Mediterana, să tragem o fugă și până sub soarele arzător al Andaluziei, în Sudul Spaniei, zic.

Și tot de Sud, însă Africa, mi-a apărut pe radar în iarna 2018-2019, când căutam variante de a fugi la căldură. Cine a fost acolo îmi spune că cerul este fascinant, că lumea se vede cumva altfel. Și vreau să am și eu parte de asta.

Și tot aceleași povești le-am auzit și despre Australia, așa că Marea Barieră de Corali, Uluru, Brisbaneul și Sydneyul sunt deja trecute pe listă.

foto: Liana Epure

Am fost în State, dar să spui că ai fost în State pentru că ai văzut două orașe este ca și când ai spune că ai văzut Europa pentru că ai fost la Paris și Londra. Așa că mai am niște dorințe arzătoare pe acolo, cum ar fi Vegasul și Marele Canion, dar și Chicago, despre care toți îmi spun că merită vizitat. Și, de ce nu, Miami, baby?!

Ceva mai jos este Cuba, o altă destinație pe care inconștientul colectiv mi-a implantat-o în dorințe.

Și ar mai fi China, cu al său zid și orașul Shanghai, pentru care nu pot să vă spun de ce, dar simt o atracție de când eram mică. Poate că am trăit într-o altă viață acolo, cine știe…

Un pic mai sus este St Petersburg pe care mama și alții care au fost m-au făcut să îmi doresc să îl explorez.

Și făcând o boltă peste planiglob, aș ateriza și la Salt Flats în Bolivia pentru o sesiune de fotografii spectaculoase.

Aș încheia lista cu o destinație nu foarte populară, însă pe care am avut ocazia să o descopăr prin intermediul unui prieten cunoscut în anul meu de Erasmus în Spania: Capul Verde. Da, este pe lista mea de dorințe încă din 2006.

Experiențe

Încep seria experiențelor tot cu o destinație, însă am ales să o pun în acest capitol pentru că Bora-Bora nu este despre vizitat, ci despre lifestyle, despre luxul exotic al unui bungalou pe apă, unde poți sta gol la plajă și apoi să sari în apa turquoise caldă, despre cine zilnice cu homar și sex urcat pe pereții de bambus ai colibei elegante. Pentru că numai în acest context văd o vacanță în Bora-Bora. (foto deschidere: tahiti.com)

Și pentru că apa este cumva recurentă în activitățile mele de recreere, vreau să trec pe listă și serenitatea înotatului alături de delfini, dar și adrenalina scufundărilor cu rechini.

Toți cei care au fost mi-au spus că trebuie neapărat să ajung la Burning Man. Și cine sunt eu să îi contrazic?

Dar vreau și să mă pierd în atmosfera spectaculoasă a Carnavalului de la Rio, după ce am avut parte de varianta sa mai redusă din Tenerife.

Și ar mai fi o călătorie cu Orient Express-ul, care mi se pare o experiență foarte elegantă, dar pe aceasta aș vreau să o las pentru mai la bătrânețe, atunci când poate nu o să mai am așa de multă energie de consumat.

Însă m-aș duce și mâine în Kenya doar pentru a lua mic dejunul împreună cu girafele…

foto: thebackpackaway.com

Bucket list-ul vostru care este?

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.