călătorii decadenţa gustului

CE SĂ MĂNÂNCI ÎN STOCKHOLM

Ultimul meu episod turistic din acest an este despre ce să mănânci în Stockholm. Deocamdată nu mai am în plan nicio escapadă, dar nu se știe niciodată. Așa că închei un an bogățel pe zona de travel cu periplul culinar prin capitala Suediei.

Mi-am făcut și eu documentarea înainte de a pleca acolo, chiar dacă Stockholmul nu este renumit pentru street food și restaurante. O ieșire în oraș e scumpuță, iar prețurile unei cine sunt practic duble decât cele ale unui prânz. Așa că majoritatea localnicilor nu iese prea des la masă în oraș. Însă în afară de restaurantele cu ștaif, în Stockholm nu mori de foame. Multe shawormerii și fast food-uri rezolvă problema la un buget decent. Iar o particularitate pe care am observat-o aici este abundența magazinelor cu dulciuri. Sute de soiuri (și nu exagerez!) de bomboane și jeleuri, prăjituri, înghețată, ciocolată, nuga, biscuiți, și câte și mai câte. Un diabet ambulat! Partea bună cu aceste magazine este că rezolvi repede cadourile pentru cei de acasă, dacă nu vrei să le iei clasicele suveniruri chinezești care împânzesc magazinele din centrul vechi.

Fika

Despre fika mai auzisem, citisem și pe meniurile de la Frudisiac, aflasem mai multe și în scurta mea documentare despre ce să mănânci în Stockholm. Fika este pauza de cafea, pe care suedezii și-o iau cât de des pot și pe lângă acea cafea, trebuie musai să pună și o patiserie. Melci din aluat dospit, cu cardamom, scorțișoară, cacao, ca să enumăr doar câteva din bunătățile pe care le găsești în chioșcurile din oraș. Pentru mine, care sunt o mare amatoare de astfel de „mizerii”, a fost o reală plăcere plimbarea prin Stockholm cu cafeaua aburindă și punguța cerată în mână.

Piețele și mâncarea stradală

Piețele din Stockholm arată ca un mall. Standuri curate, totul așezat la linie. Legume, fructe, carmangerie, produse ambalate și, evident, standuri de mâncare. La piața Hotorgshallen, cea de lângă hotelul nostru, am dat o tură și ne-am luat de mâncare ce am poftit. Mi-a fost greu să mă decid, dar după taxi, stat în aeroport, avion și autocar, mi-era cam foame, așa că mi-am început degustările din Stockholm cu un sandviș cu creveți, raksmorgas, oarecum similar cu cel de la Ikea. Bun, consistent, pe care apoi l-am regăsit în multe locuri. Shawormeriile erau și aici din plin. În piațeta din fața pieței, tarabe ce dispăreau în fiecare seară își etalau și ele bogăția.

Piata Hotorgshallen

Raksmorgas

ciuperci

Pentru că citisem despre o faimoasă sandvișerie iraniană, SunDeVich, într-o seară am înfruntat o ploaie mocănească pentru a ajunge 20 de minute mai târziu la o gheretă cu sandvișuri delicioase, cu arome iraniene, la care am asortat un ayran.

Tot din ce am citit despre ce să mănânci în Stockholm, am ajuns la o altă gheretă, de data aceasta cu mâncare autohtonă, și anume heringul prăjit. Ne-am luat două variante care nu au diferit mult, care erau inevitabil însoțite de gem (dulce), castraveți murați dulci și, ei bine da, salată dulce. Dar peștele a fost foarte bun.

La restaurant

Tot în urma recomandărilor, am mers la restaurante la prânz, pentru meniul zilei, care este mai ieftin și la fel de bun. Vă spun sincer că noi am vrut să ajungem și seara, dar la cât tot mâncam peste zi, testând, gustând și având un program destul de încărcat, cu mese la ore ciudate, chiar nu am mai apucat să ne facem de cap într-o seară și la vreun restaurant faimos.

Dar mai mult din întâmplare, am ajuns pe la prânz în două din restaurnatele renumite din Centrul Vechi, foarte bine cotate pe Trip Advisor. Prima zi am avut parte de o foarte bună tocăniță de ren la restaurantul Timber, iar pentru că nu se putea să plec din Stockholm fără a testa și faimoasele chifteluțe (care sunt un fel de sarmale ale noastre, suedezii nu le mănâncă în mod zilnic și nu prea le comandă la restaurnat), am ajuns în poate cel mai apreciat local din Centrul Vechi. Vreo 6-7 mese, un meniu restrâns și niște chiftele mari, suculente, delicioase pe care le găsiți la Stockholms Gastabud.

Tot cu papilele mângâiate de produsele de la Ikea, însă neștiutoare de data asta, am descoperit prin multe cârciumi Prăjitura Prințesei. Este vorba de o prăjitură cu blat subțire de pandișpan uns cu gem, o crema pufoasa de frișcă și un înveliș de fondant roz. Evident că e de încercat!

Mai multe despre ce să mănânci în Stockholm găsiți și în video-ul de mai jos.

Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner Continutul nu e accesabil.
Va rugam sa acceptati cookiurile prin accesarea butonului: Accespt din banner.;

Iar despre ce să vizitezi în Stockholm, găsiți aici și aici.

1 Comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri si continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close