decadenţa gustului

PLĂCINTĂ DE DOVLEAC CU ANASON

Ador plăcinta cu afine, iar pe locul doi este o plăcintă de dovleac sănătoasă. Sănătoasă nu în sensul că e un super-aliment, ci în sensul de consistență și gustos.

Doar că am o problemă cu majoritatea plăcintelor de dovleac: vin inevitabil la pachet cu o porție consistentă de scorțișoară. Nu, nu sunt alergică la scorțișoară, o suport, dar nu e preferata mea. Așa că de câte ori am ocazia, o înlocuiesc cu alte mirodenii. Nucșoara iese adesea câștigătoare. Însă pentru o plăcintă de dovleac mai folosesc uneori și cardamom și anason. Iar de data asta am ales anasonul și o modalitate inedită de aromatizare.

Plăcintă de dovleac cu anason

INGREDIENTE:

  • 4 foi de plăcintă (dintr-un pachet de foi de plăcintă)
  • 600 g dovleac plăcintar
  • 4-5 steluțe anason
  • 100 g unt
  • 75-100 g zahăr brun (după gust)
  • 2 linguri griș

PREPARARE:

Dovleacul crud se taie bucățele și se pune într-o sită pentru fiert la aburi. În apa de dedesubt se pun steluțele de anason și se lasă dovleacul la fiert în aburul infuzat cu anason, până devine moale (aproximativ 25 min). Dovleacul se zdrobește într-un piure, în care se adaugă grișul și 2 linguri de zahăr brun. Untul se topește. Se pune o foaie pe fundul tăvii (eu am folosit o tavă de cozonac), se unge cu unt topit și se presară cu zahăr brun. Se împarte piureul de dovleac aromatizat cu anason în trei cantități egale și se întinde un strat de piure din prima parte. Se pune o nouă foaie și se repetă aceiași pași cu următoarele două părți de piure. La final se pune o foaie deasupra, se unge cu unt și se presară cu zahăr brun. Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade și se lasă aproximativ jumătate de oră.

Gata, simplu și rapid. Dar și cu un gust interesant.

Puteți vedea o parte din proces și în live-ul pe care l-am făcut pentru pagina Bunătăți cu Andra Iliaș.

1 Comment

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.