celuloză

INSIDE CHEFS’ FRIDGES, EUROPE

Auzisem pe la sfârșitul anului trecut despre cartea asta, să-i zicem de bucate. Deși Inside Chefs’ Fridges e mult mai mult decât o carte de bucate. Este o carte despre lifestyle. Și acum tocmai ce am primit-o săptămâna trecută, cu cerneala abia uscată pe ea, pentru că până de curând era doar în faza de precomandă la Taschen. Dar gata, nou-nouță, am primit-o printre primii.

Inside Chefs’ Fridges de la Taschen

Taschen are o grămadă de cărți interesante. Din alea de ținut pe masa de cafea, dar nu numai. Albume spectaculoase, cărți culinare și de călătorie. O nebunie! Acum, însă, o să mă rezum la prezentarea cărții pe care am primit-o ca să îi fac recenzia și să mă bucur de ea.

E un album gros, frumos, cu fotografii apetisante și simple în același timp și care îți oferă o privire de ansamblu asupra vieții din bucătăriile private a 40 de bucătari de top din Europa, care reunesc în total 60 de stele Michelin în restaurnatele lor. Și e chiar ieftină pentru o astfel de carte: 40 euro.

Fiecare capitol prezintă câte un chef, printre care chefii celor mai bune restaurante din topul mondial, cum ar fi Mugaritz, plus Yotam Ottolenghi, fostul jurnalist evreu transformat în celebrity chef britanic și autor de cărți de bucate și emisiuni culinare, dar și cel mai faimos cofetar din lume, Pierre Hermé. La fiecare chef este fotografiat frigiderul și uneori congelatorul. Alături există o listă a produselor din frigider și un desen al frigiderului, cu tot cu marca luni. Plus două rețete oferite de fiecare chef, în principal din ingrediente locale, simple, chestii facile pentru făcut acasă, nu avioane moleculare din restaurantele lor. Din loc în loc, mai sunt diverse ponturi și informații despre produse mai puțin populare.

Cum am văzut eu Inside Chefs’ Fridges

Aceasta este ediția europeană a Inside Chefs’ Fridges, deci frigiderele chefilor nu sunt prea surprinzătoare. Aștept cu interes, însă, să văd cum arată cele din ediția asiatică și sud-americană, presupunând că ele vor exista într-un viitor.

Zilele trecute, într-o dimineață când bunul Enel s-a gândit că locatarilor din Drumul Taberei le este de prisos electricitatea, și deci partea cu lucratul nu mi-a ieșit, am zis că e momentul să fac o statistică. Așa că m-am apucat să îmi notez care sunt cele mai frecvente produse din frigiderele chefilor. Așa că mi s-a părut amuzant că în majoritatea lor există muștar. La unii chiar mai multe soiuri. Și gem. Foarte multe tipuri de gem. Cum era de așteptat, brânza în diverse forme, de la parmezan la mozzarella și cremă de brânză este și ea extrem de prezentă. Iaurt și tot felul de mezeluri plus pate-uri sunt și ele în top. Laptele are o prezență similară cu berea și considerabil mai puțin decât sticlele de vin. Ouă sunt, dar nu chiar așa multe. Untul este și el foarte prezent pe rafturi. Și la fel stau și borcanele cu tot felul de murături. Cam astea sunt cele mai prezente. Tot felul de sosuri asiatice umplu și ele frigiderele. Legume sunt care pe unde, diverse sortimente. La fel și fructele. Ce m-a surprins, e că nu prea era carne. Dar probabil ca o țin în congelatoare. Și nici măsline. Pește conservat în diverse forme, era, însă. Într-unul din frigidere am descoperit punga de ceai, în altul, ulei de măsline și în altul, oțet. Dintre băuturile carbogazoase, deși mă așteptam ca allmighty cola să conducă, se pare că apa tonică e mult mai apreciată. Probabil că ginul tonic e mai interesant decât vodca-cola sau cuba libre. Ce mi-a mai plăcut este că nu aveau borcane cu maioneză și nici prea mult ketchup (cine mă cunoaște, știe că mi se pare groaznic ketchupul).

Concluzia este în felul următor: nu sunt eu vreun chef, dar sigur am frigider de chef! La mine o să găsești mereu brânzeturi, unt, sosuri asiatice, vin, lapte, ouă, vreo 4 (momentan) tipuri de muștar, vreo 3 gemuri. Iaurt, măsline și roșii. Astea așa, semi-permanent. La voi ce se găsește în frigider?

Leave a Comment

Arata-mi ca esti om si fa operatia: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.