decadenţa gustului niuzuri

AND THE WINNER IS… (LA PUTEREA 3)

Me! Me! Me!

Și pentru că am fost bună la matematică, sper să pot duce seria „And the winner is…” până la puterea 10 sau mai sus!

De data asta mă laud cu câștigarea premiului întâi la concursul de gătit organizat de Plaza România.

M-am înscris prin primăvară, concursul s-a amânat și săptămâna trecută a avut loc faza de preliminarii. La înscriere ni s-a cerut o rețetă cu tot cu poze, pe baza căreia s-a făcut o preselecție, iar în preliminarii am ajuns 24, teoretic, 22, practic, de participanți la Plaza și tot cam atâția la București Mall. După preliminarii, în care m-am clasat pe locul întâi cu o porție de calamar în pane de mălai și sos de smântână dulce, am mers în semifinala din această sâmbătă, alături de alți 7 participanți. Semifinala am câștigat-o cu un piept de curcan cu ardei grași multicolori trași la tigaie și un sos de busuioc și am ajuns în finală, unde ne-am „războit” doi finaliști de la Plaza și doi de la Mall. Finala mi-a adus premiul întâi cu un somon în crustă de făină de migdale cu salată de andive și o reducție de gem de coacăze cu cognac.

Cam așa arată o relatare simplă, jurnalistică, a faptelor. Dincolo de paragraful de mai sus, vin impresiile personale.

Cred că pe măsură ce mai merg la câte un concurs, relaxarea își face din ce în ce mai tare loc. Din toate cele trei etape ale acestui concurs, singurele emoții reale le-am avut la finală. Dar incomparabile cu cele de la concursul de thai cooking de acum doi ani.

Concursul a fost pe sistemul cutia misterelor și, dacă în primele două etape puteam să folosim sau nu toate ingredientele, în finală a trebuit să folosim tot ce aveam în coșul pregătit de Antonia Passarelli, unul din membrii juriului. Ceilalți au fost Dan Boerescu și bloggerița Isabela Dobrin, plus un reprezentant al Anchor Group. Pe lângă ce aveai în cutie, pe masă mai erau by default chestii esențiale, precum mirodenii, sare, ceapă, usturoi, ulei, oțet, făină și ustensilele.

În prima etapă am avut un coș simpatic, cu calamar, mălai, ouă și smântână dulce. Chef Passarelli a pus smântâna la derută, dar mie nu mi-a venit să o las așa stingheră în cutie. A doua etapă mi-a rezervat o cutie cu piept de curcan (nesuferită carne!), ardei în trei culori, zahăr brun și niște ierburi aromatice. De data asta nu am prea mai corespuns cu rețeta la care se gândise bucătarul și nici nu m-am atins de zahăr. Am și eu păsăricile mele, iar una din ele este că nu îmi place mâncarea dulce. Maximul pe care îl accept este sosul de fructe de pădure la carne. Cutia din finală a venit cu somon, andive, vin alb, cognac, gem de coacăze, făină de migdale și nuci zdrobite. Trebuiau folosite toate și, mai mult, Passarelli ne-a zis cu subiect și predicat că vrea musai somon în crustă. Nici de data asta nu am fost pe lungime de undă cu el. Andivele (care în rețeta chef-ului ar fi trebuit să fie trase la tigaie, în vin) m-au cam încurcat pentru că nu le prea văd potrivite cu somonul, pentru că nu sunt niște legume după care să mă dau în vânt și pentru că juriului i s-au părut prea amare. Ce să vezi? Erau andive, nu mango! Și tocmai pentru a contrabalansa amăreala lor, am făcut un sos-reducție de gem de coacăze cu unt și cognac. După care eu m-am lins pe degete – și nu le-am mai băgat la loc în mâncare! :)

Una peste alta, mi-a plăcut la concurs, m-am simțit bine și normal că sunt mândră că am câștigat.

 

2 Comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookie-uri si continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau. Detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close